Nationaldagen firades i Undersåker med flagghissning, nationalsång, Jämtlandssången, fika och tal av Urban Widholm. Foto: Urban Widholm

Tal på nationaldagen

Nationaldagen firades i Undersåker med flagghissning, nationalsång, Jämtlandssången, fika och tal av Urban Widholm.

Det kom så mycket publik att Stenström fick dela bullarna.

Urban talade om: Mitt främsta motiv att fira nationaldagen är att Sverige har plats för minoriteter. Norge firade 17 maj med en bestämd proklamering att Breivik och morden på Uttöja inte skulle stoppa minoriteter att få plats i Norge.

I Sverige har vi allt för många antisemitiska attacker. Den 65 årige läraren i hemkunskap Henryk Grynfeld mötte i Malmö ungdomar som svor över att han var jude. Sofia lärare 29 år i Malmö mötte samma sak när hon började sitt nya jobb i en förskola. Ingen visste i klassen att hon var judinna. Då säger en elev att “vi vill döda alla judar” Då släppte Sofia bomben – ”Då kan ni börja med mig” och reaktionen blev mycket stark.

Ett nära exempel på minoritet är våra Samer påminde Urban om.
Vi har nyligen läst i tidningen om Jon-Paul Persson från Hosjöbottnarna. Han berättade att han som 13-åring såpade järnvägspåret i Hålland för att tysktågen inte skulle komma fram. Han representerade en minoritet och gjorde vad han kunde för att stoppa ondskan.

I Sverige skall vi ha plats för minoriteter påminde Urban. Det är en av de starka anledningarna att fira nationaldagen i byn Undersåker som också heter Såaaka på samiska

Text & foto Urban Widholm

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an