Foto Margareta Hjern

Liv och död

Dödsstraff blir ovanligare i världen – men minst 20 länder genomförde avrättningar förra året.
För tio år sedan verkställdes dödsstraff i mer än 30 länder, enligt Amnesty internationals senaste statistik över bekräftade dödsdomar. Nu har antalet sjunkit till 20 länder.

I Europa har antalet länder som använder sig av dödsstraff minskat kraftigt det senaste halvseklet – endast Vitryssland praktiserar i nuläget dödsstraff.

Fyra länder genomför offentliga avrättningar: Iran, Saudiarabien, Nordkorea och Somalia (sådana avskaffades i Storbritannien redan 1783). Endast ett land avrättar genom halshuggning: Saudiarabien.

Henrik Höijer

Livets uppkomst
Hur livet uppkommit är ett mysterium som länge intresserat människorna. Forskningen kommer allt närmare gåtans lösning.

Ett steg framåt var det när man hittade aminosyror och andra livets byggstenar i meteoriter, och ytterligare ett när man fann att det var övervikt av de stereoisomerer (de speciella molekylformer) som förekommer i levande varelser. Men den övervikt av “vänsterform” av aminosyror som man fann i de först undersökta meteoriterna var rätt liten.

Nu har man hittat rymdstenar i vilka det finns tre till fyra gånger så mycket av vänsterformen som av högerformen av ett par aminosyror, och man anser sig ha uteslutit att det rör sig om föroreningar från jorden

Lars Olof Björn

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se