Blev det bra så här?

Före bemanningsföretagens och den heliga upphandlingens tid var den som skötte städningen av sjukhus, förskolor och skolor en del av arbetsgemenskapen.

Självklart kände man ansvar för att det var rent och fint. Vi har hört hur den nya modellen påverkar hygienen på sjukhus.

När jag låg på sjukhus försökte jag kommunicera med kvinnan som städade. Hon försäkrade att hon inte hade en aning om någonting som helst på avdelningen, hon bara städade.

Stockholms stad har upphandlat städningen på förskolorna, de tog lägsta anbudet, slavlön. ”Anbuden värderas endast utifrån lägsta sammanvägda pris” står det i upphandlingsrapporten. Nu förundras man över att det är dålig lukt på barnens toaletter, det är smutsigt och att det försvinner saker. Var det inte ganska lätt att förutse?

Den här förändringen visar två saker. Att städningen värderas mycket lågt och dessvärre också, som vanligt, att det inte är så noga hur barnen har det. Det är hela tiden en massa prat om att man måste bli bättre på att upphandla. Vad hjälper det om man inte förstår grundproblemet. Snålheten bedrar visheten.

Fristående krönikör med egen spalt. Skriver också bokrecensioner och håller ett extra öga på kulturens värld.
E-post: info@321an.se

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se