öreningen Nej till Uran i Storsjöbygden överklagade Länstyrelsens beslut berättade Diana Fernlund. Foto: Kent Livendahl

Uranjakten berör hela Storsjöbygden

Kommunerna runt Storsjön vill agera mot den uranjakt som pågår i området.

Det framkom tydligt vid det möte som Centerpartiet tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan arrangerade måndag kväll 14 november på Orrgården i Oviken.

Prospekteringsbolaget CPM, Contintental Precious Minerals har en längre tid varit aktivt i området och vill förutom att provborra på vanligt sätt skapa en ”minigruva” i Viken (Oviken). Länsstyrelsen har givit tillstånd och menat på att minerallagen inte hindrar en sån brytning.

Då har föreningen Nej till Uran i Storsjöbygden med Diana Fernlund i spetsen överklagat Länsstyrelsens beslut. Likaså har kommunerna runt Storsjön gjort det. De menar att man vill få utrett om inte kommunernas vetorätt gäller i detta fall.

Leif Walterum kommunalråd i Skövde var engagerad för att berätta om hur kommunerna runt Västgötabergen tacklar CPM:s framstötar, som pågått sedan 2007 för att få tillstånd att åter provborra i området. Dessutom berättade han att uppstädningen efter uranbrytningen från 1965 till -69, då endast 215 ton uran ur ca 1 500 000 ton berg utvanns, fortfarande 2011 pågår och förväntas vara avslutad först år 2045!

Kontentan av mötet kan sägas vara att alla kommuner runt Storsjön enades om att samarbeta för att göra upp en plan för framtiden och sätta hälsan och miljön i första rummet för alla jämtlänningar.

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se