Storsjön förser hela Storsjöbygden med dricksvatten. I Östersund ca 50 000 människor. Foto: Emma Livendahl

Parasit eller urangruva

Båda förgiftar Storsjöns vatten.

Storsjöns vatten har infekterats av en svårbekämpad parasit. En sort, som jag aldrig hade hört talas om förut. Läste att Storsjöns vatten berör ca 50 000 personer! Jag har länge förundrats över hur uranbrytningsanhängare tror att jobb i en gruva vid Södra Storsjöbygdens stränder skulle beröra endast ett fåtal markägare inom de områden, som är inmutade, vilket inte är så få det heller, uppskattningsvis 1000-1500. En del skulle få en massa pengar och andra förlora allt de har. I malm där uran ingår exponeras de bundna ämnena för vind och vattenflöden. Uran löser man ut med vatten.

En urangruva skulle definitivt förstöra Storsjön. Sjön avvattnas genom Indalsälven. Att sedan urangruvor är en inledning till massförstörelsevapen, där kärnvapen inte ens räknas in bland de förbjudna, då blir valet lätt för mig mellan kärnkraft och besparingar. Elproduktion via klyvning av uran leder till en avfallsproduktion i flera led, endast 0,72% av natururan är klyvbar.

Gruvan: alla uranets sönderfallsämnen blir kvar i gruvavfallet. Det tar evigheter innan området runt en gruva kan användas igen. Vi finns nog inte kvar då, som art alltså. Inget annat heller för den delen, krig verkar ha blivit populärt i och med EU-inträdet.

Anrikningen: Avfallet kallas utarmat uran (depleted uranium – DU – dvs nästan rent uran(238), ej klyvbart) har funnit användning till slut, i kärnvapen. I dess spår finns nu sjuka veteraner från de krig där USA har deltagit de senaste 20 åren. I Fallujah Irak, har antalet missbildade barn femfaldigats. Det är inte den yttre strålningen som är avgörande, det är det uran som kommer i lungorna som är värst, direkt in i blodet under avgivning av alfapartiklar vid sönderfallet, men även det som kommer in i matsmältningsapparaten. Uran är ytterst giftigt och ger njurskador.

Elproduktionen: Använt kärnbränsle innehåller plutonium 239, bildat av uran238 genom en extra neutron, från klyvning av U235. Detta avfall ska förvaras i 100 000 år (om det räcker) skilt från allt levande. Vem är det som från början vågat ta ansvar för spridning av denna teknik? Vetenskapsmän som var med på 30-talet utfärdade varningar, men vapen var viktigare än liv.

Kärnvapen: En garanti för fred? Ja, så hette det under kapprustningen under kalla kriget, det är bara 50 år sedan. IAEA (FN) håller på att förlora kontrollen över kärnvapenspridningen, USA hotar Iran och antagligen Nord-Korea, Indien och Pakistan (där amerikanska soldater slogs mot kommunismen i början av 1950-talet). Ibland känns nästa världskrig nära. SVT bjuder på krigsfilm från USA, där man slåss för saken, enligt trailern. Jag har ingen lust att se den, antagligen lik ett krigsdataspel.

Enligt Helen Caldicott (If You Love This Planet – a Plan to Save the Earth) står USA för ca 80%, om jag minns rätt, av världens vapenindustris totala omsättning. Totalsumman är stor, pengar som ger makt över samhället, så att en livsfientlig hantering tillåts.

En gång för väldigt längesedan fanns inget liv på jorden. I tidperspektivet 4,5 miljarder år (big bang) är människans tid väldigt kort.

Möjligen finns det en chans att människoarten sansar sig och stoppar den exploatering som pågår, där utrotning står högt på ”dagordningen”. Men vår påverkan måste minska och det nu! Snart är det för sent! Efter oss syndafloden (Mdme de Pompadour 1700-talets slut), men den här gången finns inte en chans att Noa räddar något.

Hoppet blev ju kvar i Pandoras Ask trots allt, så det är bara att försöka komma på hur vi ska fixa detta.

Diana Fernlund

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Boksläpp på Gammalgården

  Här är boken för er som har ett intresse av släktforskning, byforskning eller bara är nyfiken på historia i Marby socken. Det är Kjell Arnlo, Monica Pettersson och Arne Wall […]

 • Park i Hallen

  Den planerade parken i Hallen som Årehus skulle varit klar med till sommaren är starkt försenad. Svårighet att få fram entreprenörer och material uppges ha satt käppar i hjulen, men […]

 • Åre bästa kommun i Jämtland-Härjedalen

  I sexton år har tidningen Fokus rankat Sveriges kommuner. Med över 360 faktorer i botten är det Sveriges mest ambitiösa jämförelse. Överst på årets prispall står Lomma, med Nacka och […]

 • Velvet Insane släpper ny singel den 11/6

  Nu på fredag 11/6 släpper Velvet Insane den 2a singel från kommande albumet ”Rock ’N’ Roll Glitter Suit”.  Velvet Insane är tillbaka med bandets andra singel och musikvideo ”Sound of […]

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an