
Åre Chokladfabrik 20 år
TV-321an o Bildextra-321an/ 1991 bildades Fjällkonfekt Åredalens chokladfabrik som senare blev Åre Chokladfabrik med i dagsläget 20 årsanställda
Nu när det är högsäsong jobbar 35 personer på fabriken. Marie Söderhielm, Eva-Lena Grape och Marina Hansson startade firman med en omsättning första året på 200 000kr. Nu omsätter man 30 miljoner. Säljer sin fjäll-nischade choklad över hela Sverige och lite i Europa.
-Tyskland köper mest men även Polen vill ha, berättar en av grundarna Marie Söderhielm. I Norden, förutom Sverige, är det Finland som är vår bästa kund.
Upprinnelsen till allt är att de tre vännerna plockade blåbär till blåbärstryffeln i morfars syltkastrull, vek strutar och gjorde chokladpraliner för hand. Idén att göra fjällkonfekt hämtade man från Alpländerna och USA.
Nu tillverkas nio miljoner praliner om året i Åre Chokladfabrik. Fortfarande görs varenda pralin för hand och fortfarande smaksätts de med äkta råvaror. Och syltkastrullen – ja, den finns kvar i produktionen.
I fabriken finns även en butik där man kan handla ur hela sortimentet. Dessutom kan man se in i fabriken från butiken.
TV321
Bildextra

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.
Vad tycker du?