Bara glada miner på Åre chokladfabrik. Foto: Kent Livendahl

Åre Chokladfabrik 20 år

TV-321an o Bildextra-321an/ 1991 bildades Fjällkonfekt Åredalens chokladfabrik som senare blev Åre Chokladfabrik med i dagsläget 20 årsanställda

Nu när det är högsäsong jobbar 35 personer på fabriken. Marie Söderhielm, Eva-Lena Grape och Marina Hansson startade firman med en omsättning första året på 200 000kr. Nu omsätter man 30 miljoner. Säljer sin fjäll-nischade choklad över hela Sverige och lite i Europa.

-Tyskland köper mest men även Polen vill ha, berättar en av grundarna Marie Söderhielm. I Norden, förutom Sverige, är det Finland som är vår bästa kund.

Upprinnelsen till allt är att de tre vännerna plockade blåbär till blåbärstryffeln i morfars syltkastrull, vek strutar och gjorde chokladpraliner för hand. Idén att göra fjällkonfekt hämtade man från Alpländerna och USA.

Nu tillverkas nio miljoner praliner om året i Åre Chokladfabrik. Fortfarande görs varenda pralin för hand och fortfarande smaksätts de med äkta råvaror. Och syltkastrullen – ja, den finns kvar i produktionen.

I fabriken finns även en butik där man kan handla ur hela sortimentet. Dessutom kan man se in i fabriken från butiken.

TV321

Bildextra
http://vimmel.321an.se/#366

Skribent, fotograf
Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an
Annonsera på 321an