Facelia-honungsblomster. Foto: Privat

JANAS TRÄDGÅRDSHÖRNA del 1

Maj är här och därmed är det definitivt slutdrömt.

Nu gäller det att sätta spaden i jorden och börja förverkliga allt som vi har drömt om och planerat under vintern.
Som alltid – ett bra förarbete lönar sig. Det gäller överallt och inte minst i trädgården. Det känns aktuellt nu i maj innan vi börjar så och plantera.

Om vår trädgårdsmöda skall leda till ett bra resultat måste vi ha bra jord. Det finns nog ganska få som är så lyckligt lottade och har den perfekta odlingsjorden från början. De flesta har antigen lerjord eller motsatsen – lätt sandjord. Varken den ena eller den andra är tillräckligt bra och vi måste därför arbeta med jorden för att förbättra den.

Lerjordar
Lerjordar innehåller ganska mycket näring men vi måste få den mer genomsläpplig och lucker.
Detta får vi genom att t.ex.:
• Höstgräva sent på säsongen resp. om den är mycket tung gräva på våren också
• Tillföra organiskt material genom att odla gröngödslingsgrödor (som vi sedan gräver ner), tillföra kompost och naturgödsel
• Tillföra torv, barkmull, grovt grus

Sandjordar
Sandjordar är näringsfattiga och har svårt att behålla fuktigheten. Här gäller det att tillföra näring och göra jorden mer humusrik.
Detta får vi genom liknande åtgärder som med lerjordar t.ex.:
• Tillföra organiskt material genom att odla gröngödslingsgrödor, tillföra kompost och naturgödsel
• Höstgräva behöver vi inte göra utan här räcker det att luckra jorden på våren innan man sår
• Tillföra torv, barkmull, dock inte grovt grus!

Man får räkna med att det här med att förbättra jorden ät en process som inte görs på ett år utan att det är ett flerårsprojekt. Jag har själv kämpat med den tunga Göteborgska leran men efter ca 3-4 år kunde fick jag en fantastisk lättbearbetad jord där växterna trivdes.

Årligt underhåll
Efter jordförbättringen gäller det att ändå underhålla jorden och tillföra näring och organiskt material varje vår.

Man kan tillföra t.ex.:
• Kogödsel
• Komposterat höstgödsel
• Fårgödsel – om det finns det olika åsikter, jag tycker att det fungerar bra

Grönsaker gödslas igen i början på juli med kväverik gödsel t.ex. blodmjöl.
Perenner gödslas igen i början på juli med hönsgödsel (mycket kväverik gödsel som sätter fart på tillväxten men inte förbättrar jordstrukturen)
Buskar och träd kan man gödsla en gång till i början på juli med stallgödsel. Prova gärna att odla gröngödslingsgrödor under trädet – det förbättrar jordstrukturen, markens mikroliv, pollinering och kväveförsörjning.
Rosor gödslas på våren med någon organisk gödsel och en gång till under juli med rosgödsel.
Klematis gödslas med benmjöl i början på säsongen och en gång till under juli. Gör ett under!

Rent allmänt gäller det att på våren tillför vi kväverika gödselmedel för att få fart på tillväxten. I Jämtland fram till juli. I augusti börjar växter förbereda sig inför vintern. Om vi skall gödsla med något så är det PKgödsel (gödsel som innehåller fosfor och kalium). Kalium stimulerar övervintringsförmågan och knoppsättningen.

Innan jag avslutar vill jag slå ett slag för gräsklipp. Använd gräsklipp som marktäckning i era rabatter. Det har flera fördelar:

• Hindrar ogräs
• Behåller fukten i jorden
• Tillför organiskt material och stimulerar liv i jorden

Jag avslutar med att ställa en fråga: Hur många maskar skall det finnas i en m3 jord? (enl. Jerker Engborg från Föllinge, Jämtlands trädgårdsguru)

Skicka in svaren på info@janastradgard.se eller ring 0703-38 41 99. Den som först svarar rätt erhåller ett presentkort på perenner hos Janas Trädgård, värde 100 kronor. Skriv gärna också om Era åsikter och erfarenheter med gödsling och vårbruket!

Lycka till!
Jana

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • ”Ingenting är längre som förut”

  Ingenting är längre som förut alla gamla sanningar är slut, alla gamla sånger dom är vals och stämmer inte alls. Så sjöng Anders Fugelstad på 70-talet men det är först […]

 • Tryckfelsnisse har varit i farten!

  Här kommer de aktuella datumen för Cuperna -18. Kall har nu fått ett annat datum. Tävlingsdatum Plats Anmälan till Telefon Senast anmäl Lördag 13 jan Kall Klassisk stil Per-Erik Olsen  […]

 • Förslagslådan

  Ni vet väl om att ni kan komma med förslag till Hbis genom att lägga era funderingar och så vidare i våran brevlåda på broräcket. Där är allt välkommet, både […]

 • Röda Korset,Brödbingo!

  Igår ordnade Röda Korset med Brödbingo i Församlingshemmet i Hallen. Det lockade hela 52 personer och gav en vinst på hela 6100kr till Rädda Barnen. En trevlig stund med finfina […]

Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA