Färre gäster i juli i Jämtland Härjedalen

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar i Jämtland Härjedalen minskade i juli med 5,6% jämfört med motsvarande månad föregående år. Resultaten mellan de olika kommunerna i regionen skiljer sig emellertid och flera av de mindre kommunerna visar positiva siffror. Gällande antalet norska gästnätter minskar Jämtland Härjedalen i mindre utsträckning i jämförelse med riket som helhet och även i jämförelse med de fyra största länen sett till totalt antal norska gästnätter. De holländska gästnätterna visar en ökning i juli månad.

–  Att de norska gästerna inte hälsat på oss i Jämtland Härjedalen, eller Sverige, i samma utsträckning som tidigare är något som besöksnäringen som helhet måste följa upp och jobba vidare med. Även om det finns skillnader mellan olika delar av landet och mellan destinationerna i vår region så är värdskapet, dvs att inte bara ta våra norska gäster för givna, och behovet av att utveckla produkten väldigt viktiga frågor. Det räcker inte att bara prata om kronkurs och dålig väderlek, säger Mats Forslund VD Jämtland Härjedalen Turism.

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar i Jämtland Härjedalen (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) minskade i juli med 5,6% jämfört med motsvarande månad föregående år. Det totala antalet för juli månad visar 305 348 gn. De siffror som SCB tidigare rapporterat och som visade en minskning på 11% har visat sig felaktiga då en av de större boendeanläggningarna rapporterat in ofullständiga siffror.

Samtliga boendeformer minskar förutom vandrarhemmen, där ökningen var +298 gn (+1%). Hotellen minskade med -7 240 (-8%), stugbyarna -4 577 gn (-17%), förmedlat boende -4 387 gn (-16%), medan campingen minskade med -2 095 gn (-1%).

Trots att Jämtland Härjedalen som helhet minskade i juli har flera av regionens kommuner visat positiva siffror. Bergs kommun (+7%), Krokoms kommun (+3%), Härjedalens kommun (+4%), Bräcke kommun (+26%) och Strömsund kommun (+5) har alla ökat i antal gästnätter.

För Bergs kommun ser man resultat av samarbetet runt Storsjön som i och med projektet Destination Storsjön som drivs av Jämtland Härjedalen Turism tagit nya former och i ökad utsträckning samlat aktörerna i området.

–  Vi har fått till ett riktigt bra samarbete runt Storsjön nu som bidragit till att gästerna har upptäckt Storsjöbygden, säger Fredrik Åström, Bergs kommun.

–  Ett annat område som upplevt en bra sommar är Klövsjö. Klövsjö Gårdsbryggeri öppnade i sommar och kompletterar ytterligare Klövsjös profil som ett gastronomiskt guldkorn vilket gör att gästerna stannar en natt längre, avslutar Åström.

Juli månad visar genomgående på en relativt svag utveckling i Sverige. Riket som helhet minskade med 2%, vilket också gäller för Dalarna. Övriga Norrland minskade med 6% och för Värmland landade juli på -3%.

Internationella marknader

Förutom att de svenska gästnätterna (-4%) minskade var det var framförallt den norska (-7%) marknaden som bidrog till den negativa utvecklingen i juli i Jämtland Härjedalen. Noterbart är att den norska marknaden minskat i hela riket med 10% och de fyra största länen sett till totalt antal norska gästnätter minskade samtliga mer än Jämtland Härjedalen (Vä Götaland -13%, Norrbottens län -20%, Värmlands län -10% och Västerbotten län -9%).

Gästnätterna från Holland har under juli månad ökat i Jämtland Härjedalen. Under de tre senaste åren har Jämtland Härjedalen Turism och destinationerna Funäsfjällen och Lofsdalen i samarbete med VisitSweden gjort en kampanj på den holländska marknaden för att locka hit holländska barnfamiljen. Kampanjen har satt avtryck och i Härjedalens kommun har Holland ökat med totalt 4% jämfört med motsvarande månad föregående år.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Nytt! Hälsocentralen i Hallen

  Nu kommer vi med glada besked. Från och med den 9e Oktober kommer det finnas 2 läkare stationerade på Hallens hälsocentral. Detta gäller tills vidare.

 • Vill du vara med?

  Vi på tidningen 321an.se sitter i skrivande stund och jobbar med Oktobernumret. Detta nummer är lite speciellt, för det är ett jubileumsnummer som handlar om de 20 åren som passerat […]

 • Är lingonen mogna?

  Här är en bild från ”vår” fotograf Lennart Dannelind. Han tycker att vi ska se upp för älgjägarna om vi går ut för att plocka lingon. Man kan ju också […]

 • Nytt ”Broräcke”

  Det är inte bara gatulysenas armaturer och ny gångbana vi fått hit till Hallen, nu har det satts upp ett helt och stadigt ”broräcke” också vid branta slänten i utkanten […]

 • Lavina Litsflickan

  Visste ni att det finns en ö utanför Haparanda som heter Seskarö och att där utbröt hungerkravaller 1917? Jag var okunnig men läser nu i Vi att man firar hundraårsminnet […]

 • Fullt hus på Hembygdsgården i Oviken

  Så blev det när Myssjö-Ovikens Hembygdsförening anordnade en berättarafton med temat ”Folk som bott i bygden och gjort avtryck”. Trots konkurrens av ÖFK:s kvalmatch i fotboll denna kväll, fylldes Logårds-stugan […]

 • Älgjakt sep 2017 naturbilder

  Här kommer lite bilder från mitt jakttorn som jag upplevde under en dag  i Kläppe Höge Låsböle jaktlag. Orrar som spelade.  En uggla! Tror det var en Lappuggla som spanade […]

 • Olle vann blodomloppet

  Olle Olsson Bad vann Blodomloppet i sin klass, klassen var 10 km herrar. Loppet var jämt mellan de tre segrande herrarna, 1an Olle Olsson Bad, 2an Anders Södergren och 3an […]

Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA