Färre gäster i juli i Jämtland Härjedalen

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar i Jämtland Härjedalen minskade i juli med 5,6% jämfört med motsvarande månad föregående år. Resultaten mellan de olika kommunerna i regionen skiljer sig emellertid och flera av de mindre kommunerna visar positiva siffror. Gällande antalet norska gästnätter minskar Jämtland Härjedalen i mindre utsträckning i jämförelse med riket som helhet och även i jämförelse med de fyra största länen sett till totalt antal norska gästnätter. De holländska gästnätterna visar en ökning i juli månad.

–  Att de norska gästerna inte hälsat på oss i Jämtland Härjedalen, eller Sverige, i samma utsträckning som tidigare är något som besöksnäringen som helhet måste följa upp och jobba vidare med. Även om det finns skillnader mellan olika delar av landet och mellan destinationerna i vår region så är värdskapet, dvs att inte bara ta våra norska gäster för givna, och behovet av att utveckla produkten väldigt viktiga frågor. Det räcker inte att bara prata om kronkurs och dålig väderlek, säger Mats Forslund VD Jämtland Härjedalen Turism.

Beläggningen på kommersiella boendeanläggningar i Jämtland Härjedalen (hotell, stugbyar, vandrarhem, camping, förmedlat boende) minskade i juli med 5,6% jämfört med motsvarande månad föregående år. Det totala antalet för juli månad visar 305 348 gn. De siffror som SCB tidigare rapporterat och som visade en minskning på 11% har visat sig felaktiga då en av de större boendeanläggningarna rapporterat in ofullständiga siffror.

Samtliga boendeformer minskar förutom vandrarhemmen, där ökningen var +298 gn (+1%). Hotellen minskade med -7 240 (-8%), stugbyarna -4 577 gn (-17%), förmedlat boende -4 387 gn (-16%), medan campingen minskade med -2 095 gn (-1%).

Trots att Jämtland Härjedalen som helhet minskade i juli har flera av regionens kommuner visat positiva siffror. Bergs kommun (+7%), Krokoms kommun (+3%), Härjedalens kommun (+4%), Bräcke kommun (+26%) och Strömsund kommun (+5) har alla ökat i antal gästnätter.

För Bergs kommun ser man resultat av samarbetet runt Storsjön som i och med projektet Destination Storsjön som drivs av Jämtland Härjedalen Turism tagit nya former och i ökad utsträckning samlat aktörerna i området.

–  Vi har fått till ett riktigt bra samarbete runt Storsjön nu som bidragit till att gästerna har upptäckt Storsjöbygden, säger Fredrik Åström, Bergs kommun.

–  Ett annat område som upplevt en bra sommar är Klövsjö. Klövsjö Gårdsbryggeri öppnade i sommar och kompletterar ytterligare Klövsjös profil som ett gastronomiskt guldkorn vilket gör att gästerna stannar en natt längre, avslutar Åström.

Juli månad visar genomgående på en relativt svag utveckling i Sverige. Riket som helhet minskade med 2%, vilket också gäller för Dalarna. Övriga Norrland minskade med 6% och för Värmland landade juli på -3%.

Internationella marknader

Förutom att de svenska gästnätterna (-4%) minskade var det var framförallt den norska (-7%) marknaden som bidrog till den negativa utvecklingen i juli i Jämtland Härjedalen. Noterbart är att den norska marknaden minskat i hela riket med 10% och de fyra största länen sett till totalt antal norska gästnätter minskade samtliga mer än Jämtland Härjedalen (Vä Götaland -13%, Norrbottens län -20%, Värmlands län -10% och Västerbotten län -9%).

Gästnätterna från Holland har under juli månad ökat i Jämtland Härjedalen. Under de tre senaste åren har Jämtland Härjedalen Turism och destinationerna Funäsfjällen och Lofsdalen i samarbete med VisitSweden gjort en kampanj på den holländska marknaden för att locka hit holländska barnfamiljen. Kampanjen har satt avtryck och i Härjedalens kommun har Holland ökat med totalt 4% jämfört med motsvarande månad föregående år.

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Clara och morfars gemensamma projekt

  Det var en gång en flicka som tidigt sysslade med att teckna och dikta. Hon heter Clara Landahl och bor i Göteborg. Hennes morfar intresserade sig för vad hon gjorde […]

 • Mellan klan och stat

  Finansministern samlar i ladorna. Som vi sår får vi skörda och först till kvarn. Ordspråken  berättar att vi svenskar kommer från bondesamhället. Somaliernas ordspråk handlar om kameler eftersom deras tradition […]

 • Trafikverket slutar ploga parkeringsplatsen i Höglekardalen (UPPDATERAD)

  Vid vägs ände i Höglekardalen finns det en stor parkeringsplats som är fullbelagd av fjällturister och boende i Bydalen. Enlig uppgift så vill inte Trafikverket att den ska plogas längre. […]

 • Älgen raskar över isen

  Idag var det min tur att få se vandrings-älgen i farten. Tittade ut genom fönstret i biblioteket och där gick de på rad över isen.   

 • ”Bläckfisken” av Gro Dahle och Svein Nyhus

  Där många vänder bort blicken eller blundar för något obehagligt lyfter Gro Dahle och Svein Nyhus fram och gestaltar i barnboksform.  Man kan säga att de gjort det till sin […]

 • Nu är det full ös på 321ans redaktion

  Manusstopp idag 6 februari och deadline om några dagar! Om du vill ha med något i februarinumret så hör av dig snarast till 0643 30 000 eller kom in på Allhuset. […]

 • Isvägarna öppna

  Nu är isvägarna mellan Håkansta-Norderön och Norderön-Isön öppen för trafik upp till 2 ton. Nu slipper vi köra runt och kan glädjas åt isvägen istället. Men kör efter rekommendationerna så […]

 • Blue Mountain Boys på Gamla Tingshuset

  Bluegrass-gänget Blue Mountain Boys, Peter Danielsson, Peter Roos, Pedro Blom och Fredrik Mårtensson förbereder sitt nästa skivsläpp med att ge tre konserter på Gamla Tingshuset i Östersund. Upplysningsvis meddelas att […]

Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA