SLV bekräftar bäverarom

Nyheten om att naturlig arom med vaniljsmak kan ha tillverkats ur så kallat bävergäll har spridit sig som en löpeld de senaste dagarna. Vissa har dock ifrågasatt om det verkligen är sant, men nu bekräftar Livsmedelsverket aromämnets existens.

– Det kan användas som ”naturlig arom” i livsmedel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, i en intervju med TT.

Det aktuella aromämnet är ett extrakt av bävergäll eller castoreum, som är ett sekret som utsöndras ur bäverns analkörtlar. Men om det är det som ursprunget till vanilj- eller jordgubbssmaken får kunden inte veta något om. Allt som står är ”naturlig arom”, vilket alltså kan betyda bävergäll.

Så länge aromerna inte är skadliga eller ohälsosamma är det fritt fram för livsmedelsproducenterna att behandla aromerna som industrihemligheter, enligt TT-artikeln.

– Naturliga aromer kan vara extrakt från växter, svampar och i vissa fall djur. I märkningsbestämmelserna finns inga krav på att det ska anges vad det är för arom, med undantag för koffein och kinin, säger Beckman Sundh till TT.

Hon gissar dock att ”bäveraromen” inte är särskilt vanlig.

”Inte det som är poängen”
Vissa har även hört av sig med åsikten att debatten fokuserar på att aromämnet skulle vara äckligt, men det är inte det som är det intressanta i nyheten, enligt Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

– Poängen är inte frågan om bävergäll är äckligt eller inte, utan att konsumenterna inte får veta vad som döljer sig bakom uttrycket ”naturlig arom”. På en vaniljglassförpackning förutsätter nog många att det handlar om aromer utvunna ur vaniljstång, men så behöver inte vara fallet. Det gäller generellt för aromämnen och det är det som är problemet, säger han.

FAKTA: Så deklareras naturlig arom

– Naturlig arom får användas om de aromgivande beståndsdelarna har vegetabiliskt eller animaliskt ursprung och har utvunnits med fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder.

– Naturlig vaniljarom eller motsvarande får endast användas om aromer där den aromgivande beståndsdelen till minst 95 procent har utvunnits ur det livsmedel som det hänvisas till, t ex vanilj

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Östersunds Sommarspelmanslag-vilket sommarjobb!

    Kanske ungdomarna från Östersunds musikskola 16-18 år har det roligaste sommarjobbet som finns? Det verkade så på den spelglädje de visade när de gästade Hallen nyligen. Spelmanslaget stack på en […]

  • Pelle Åsling på valturné

    Riksdagsman Åsling (C) tar sig runt Storsjön för att träffa sina väljare. Det är en vana han har, då detta var nionde gången. Med sig hade han ett gäng lokalpolitiker […]

  • Cliffhanger på 321an.se

    Hej 321an-läsare! Det har varit full fart i vår webb-tidning med Hallkutare och Storsjötrollare uppblandat med lite kultur den senaste tiden. Jag (ensam att uppdatera) var tvungen att ta det […]

  • Tre trevliga trollingdagar till ända

    Rekordfisken någonsin i tävlingen Storsjötrollingen togs av Ulf Söderberg och Mårten Milde under tävlingens andra dag, en kanadaröding vikt 11,7 kg! Under tävlingens tre dagar är det 46 team som […]