SLV bekräftar bäverarom

Nyheten om att naturlig arom med vaniljsmak kan ha tillverkats ur så kallat bävergäll har spridit sig som en löpeld de senaste dagarna. Vissa har dock ifrågasatt om det verkligen är sant, men nu bekräftar Livsmedelsverket aromämnets existens.

– Det kan användas som ”naturlig arom” i livsmedel, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket, i en intervju med TT.

Det aktuella aromämnet är ett extrakt av bävergäll eller castoreum, som är ett sekret som utsöndras ur bäverns analkörtlar. Men om det är det som ursprunget till vanilj- eller jordgubbssmaken får kunden inte veta något om. Allt som står är ”naturlig arom”, vilket alltså kan betyda bävergäll.

Så länge aromerna inte är skadliga eller ohälsosamma är det fritt fram för livsmedelsproducenterna att behandla aromerna som industrihemligheter, enligt TT-artikeln.

– Naturliga aromer kan vara extrakt från växter, svampar och i vissa fall djur. I märkningsbestämmelserna finns inga krav på att det ska anges vad det är för arom, med undantag för koffein och kinin, säger Beckman Sundh till TT.

Hon gissar dock att ”bäveraromen” inte är särskilt vanlig.

”Inte det som är poängen”
Vissa har även hört av sig med åsikten att debatten fokuserar på att aromämnet skulle vara äckligt, men det är inte det som är det intressanta i nyheten, enligt Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

– Poängen är inte frågan om bävergäll är äckligt eller inte, utan att konsumenterna inte får veta vad som döljer sig bakom uttrycket ”naturlig arom”. På en vaniljglassförpackning förutsätter nog många att det handlar om aromer utvunna ur vaniljstång, men så behöver inte vara fallet. Det gäller generellt för aromämnen och det är det som är problemet, säger han.

FAKTA: Så deklareras naturlig arom

– Naturlig arom får användas om de aromgivande beståndsdelarna har vegetabiliskt eller animaliskt ursprung och har utvunnits med fysikaliska, enzymatiska eller mikrobiologiska metoder.

– Naturlig vaniljarom eller motsvarande får endast användas om aromer där den aromgivande beståndsdelen till minst 95 procent har utvunnits ur det livsmedel som det hänvisas till, t ex vanilj

Skribent, videoreporter, fotograf och allt-i-allo.
E-post: per@321an.se | Telefon: 070-535 65 20

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Välbesökt ”Bykontor” på Allhuset

    Tisdag den 17/10 kom avgiftshandläggare Emily Sundström och biståndshandläggare Frida Heldring för att besvara frågor om hemtjänst, boendestöd och matservice med mera. Både Emily och Frida arbetar mycket telefonledes. Den […]

  • Gamla Lanthandeln i Krokom – konst- och musikafton

    Tisdagen den 10 oktober kl 19.00 är det Konst- och musikafton med Eva & Rolf samt Johnny Wiktorsson. Fri entré. Café. Jag besökte igår Gamla Lanthandeln i Krokom, i första […]

  • PRO:s musikcafé på Mötesplats Oviken

    PRO Myssjö-Oviken stod för värd för musikcafé på Mötesplats Oviken i fredags 29 september. Ett fyrtiotal personer njöt av musik och hembakat bröd till eftermiddagskaffet.  Ovikens spelmanslag är ett spelglatt […]

  • Recension av Ekerwalds ” Om bildning-tiodagböckers vittnesbörd”

    Jag lyssnar på Filosofiska rummet i radion och hör plötsligt sociologerna Lars Dencik och Roland Paulsen säga att folkbildning kan vara den motkraft som krävs för att möta politikens impotens […]

  • Bykontorsträff på Allhuset angående fritidsaktiviteter

    Fritidschefen för Åre kommun Anette Lundin Grip svarar på frågor angående föreningar, anläggningar, ungdomsverksamhet och lovaktiviteter. Ta chansen att komma med Era frågor och synpunkter.  Anette finns på Allhuset  mellan […]

  • Omfattande konstutställning i Hackås

    På bygalleriet Hackås Maskin & Kultur öppnades idag, 30 september, en märklig och mycket omfattande utställning. Utanför pågick smide in real life (Jämtsmederna) och inne i huset exponerades så olika […]

  • Hallens fotbollslag uppvaktades av Lions

    Med sin seger över Berg med 2-0 idag, den 1 oktober, klättrar laget upp till division 5 nästa år! Redan i halvtidspausen hyllades laget för sin insats i serien. Karin […]

  • Invigning av Hackås nya Föreningshus

    Blomster och ballonger, tal, musik, sång, dans och alla var där när Hackås nya Föreningshus invigdes idag den 30 september. Stämningen var upprymd och ett glatt sorl uppfyllde lokalerna alltmedan […]