Mycket vilt i farten på vägarna

Inom ett dygn har fem kollisioner mellan bil och vilt rapporterats på Polisens hemsida.

Hur många ej rapporterade kollisioner är vet man inte. Alltså bilförare: Ta det försiktigt och var vaksam på vägarna.

En krock mellan en personbil och ett rådjur inträffade i morse, 18/11, på 321an. Ingen personskada uppstod, meddelar Polisen.

Rådjuret sprang iväg och jägare är kontaktad för att göra eftersök på rådjuret. Ta det varligt på vägarna.

Viltolyckor
Här finns fakta om viltolyckor och information om vilka regler som gäller om du råkat ut för eller upptäcker en viltolycka.

Under 2009 polisanmäldes runt 45 000 trafikolyckor med vilda djur. Ungefär 800 personer skadas mer eller mindre svårt varje år. Cirka 8-10 personer dödas i viltolyckor varje år. De flesta dödsolyckorna sker med älg.

Ta viltvarningar på allvar
Ta varningsmärken för vilt på allvar. Var särskilt uppmärksam under gryningen och skymningen. Under hösten när många jägare och bärplockare är i skogen ökar också risken att vilda djur söker sig till vägarna.

Om olyckan sker
Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår. Läs mer om hur du polisanmäler en viltolycka.

Förfölj eller spåra inte ett skadat djur själv. Polisen kontaktar en jägare med särskild kompetens för att spåra det påkörda djuret.

Markera olycksplatsen
Det finns en speciell markeringsremsa som kan användas för att markera platsen där djuret ligger eller där det lämnat platsen. Markeringsremsan delas bland annat ut på bilprovningsstationer och finns i en del nya bilar. Den kan beställas från Nationella viltolycksrådets webbplats. Om du inte har någon markeringsremsa kan du märka ut platsen med något annat som är väl synligt, till exempel en plastpåse eller en halsduk.

Källa Polisen.se

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se