Amanda Trapp och Ebba Silversnö sommarjobbar på Storsjöodjurscenter. Foto: Björn Dahlfors

Ebba och Amanda sommarjobbar på Storsjöodjurscenter

Monstermakare, spaningscentral, Birger och mycket annat finns att uppleva på Storsjöodjurscenter i Svenstavik. För driften står sommarjobbande ungdomar, när 321an hälsar på är det Ebba och Amanda som välkomnar dagens besökare.

Förmiddagen har varit intensiv och under första timmen har redan ett 20-tal personer löst in sig på Storsjöodjurcenter. Ebba Silversnö och Amanda Trapp sätter sig ner för att göra fler medlemskort och andas en stund. De båda sommarjobbar på centret, Ebba under tre veckor och Amanda som verksamhetsansvarig under hela sommaren.
– Så här många brukar det inte komma på en gång när vi just öppnat, säger Ebba som gör sin tredje sommar på centret, annars läser hon Samhällsprogrammet på Fjällgymnasiet. Amanda gör sin första sommar på centret och hon har just tagit studenten från Barn- och Fritidsprogrammet. Både Ebba och Amanda tycker att det roligaste med arbete är att träffa människor från olika delar av landet. Det är mest turister som stannar till.

Här simmar de egenhändigt tillverkade Storsjöodjuren från Monstermakaren runt i monsterpoolen.

Här simmar de egenhändigt tillverkade Storsjöodjuren från Monstermakaren runt i monsterpoolen.

Storsjöodjurcenter är en interaktiv upplevelsevärld som bygger på att besökaren själv kan utforska myter, observationer, kameror och vittnesmål för att själv skapa sig en uppfattning om det finns något okänt i Storsjöns djup.
– Mest populär är Monstermakaren där besökaren själv kan göra ett monster som de sedan kan se simma omkring i monsterpoolen, berättar Amanda och Ebba medan reportern och flera sällskap runt borden väljer svansar, huvuden och kroppar till sina monster.
– Även vittnesbion är välbesökt, där inne kan man höra vittnen berätta om vad de sett i sjön, berättar Ebba och fortsätter:
– Jag tror nog att de flesta som varit här övertygas om att det finns något.

Det finns mycket att se och uppleva inne i centret och det gäller att ha lite tid när en väl stannar till.
– De flesta är här inne i ungefär en timme och det är så mycket tid som behövs för att man ska hinna med allt, berättar de båda sommarjobbarna medan de visar den interaktiva skärmen med observationer.
De flesta som besöker centret vill uppleva det på egen hand, men alla får frågan om de vill ha en rundtur innan de själva börjar utforska.
– De kan alltid komma och fråga oss om det är något de undrar, säger Amanda som tycker att det är kul att hjälpa till.

Ebba och Amanda visar hur spaningscentralen fungerar. Här kan en läsa om djur och se bilder som centrets kameror fångat ovan och under vattnet.

Ebba och Amanda visar hur spaningscentralen fungerar. Här kan en läsa om djur och se bilder som centrets kameror fångat ovan och under vattnet.

Under hela sommaren pågår en teckningstävling där alla besökare får rita sitt eget storsjöodjur. Vinnare kommer att dras löpande under sommaren. I år finns det två nyheter på Storsjöodjurcenter, dels att de nu är turistinformation men den kanske viktigaste nyheten, och till mest glädje för alla barn, är att det lilla storsjöodjuret Birger kommer på besök några gånger varje dag.

Innan vi lämnar Amanda och Ebba måste jag fråga om de tror att de finns ett Storsjöodjur.
– Jag vet inte vad jag tror, det är ju ändå så många som säger att de sett något, säger Amanda.
– Först trodde jag inte på det, men ju mer jag jobbat här desto mer tror jag att det finns något, säger Ebba.

Storsjöodjurscenter har öppet varje dag mellan 12-17. De stänger för säsongen den 6 september.

Observationsdatabasen finns i egen interaktiv skärm. Här går det läsa om olika observationer.

Observationsdatabasen finns i egen interaktiv skärm. Här går det läsa om olika observationer.

Myterna och mysterierna är många. Vad är döljer sig i Storsjöns djup?

Myterna och mysterierna är många. Vad döljer sig i Storsjöns djup?

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Clara och morfars gemensamma projekt

  Det var en gång en flicka som tidigt sysslade med att teckna och dikta. Hon heter Clara Landahl och bor i Göteborg. Hennes morfar intresserade sig för vad hon gjorde […]

 • Mellan klan och stat

  Finansministern samlar i ladorna. Som vi sår får vi skörda och först till kvarn. Ordspråken  berättar att vi svenskar kommer från bondesamhället. Somaliernas ordspråk handlar om kameler eftersom deras tradition […]

 • Trafikverket slutar ploga parkeringsplatsen i Höglekardalen (UPPDATERAD)

  Vid vägs ände i Höglekardalen finns det en stor parkeringsplats som är fullbelagd av fjällturister och boende i Bydalen. Enlig uppgift så vill inte Trafikverket att den ska plogas längre. […]

 • Älgen raskar över isen

  Idag var det min tur att få se vandrings-älgen i farten. Tittade ut genom fönstret i biblioteket och där gick de på rad över isen.   

 • ”Bläckfisken” av Gro Dahle och Svein Nyhus

  Där många vänder bort blicken eller blundar för något obehagligt lyfter Gro Dahle och Svein Nyhus fram och gestaltar i barnboksform.  Man kan säga att de gjort det till sin […]

 • Nu är det full ös på 321ans redaktion

  Manusstopp idag 6 februari och deadline om några dagar! Om du vill ha med något i februarinumret så hör av dig snarast till 0643 30 000 eller kom in på Allhuset. […]

 • Isvägarna öppna

  Nu är isvägarna mellan Håkansta-Norderön och Norderön-Isön öppen för trafik upp till 2 ton. Nu slipper vi köra runt och kan glädjas åt isvägen istället. Men kör efter rekommendationerna så […]

 • Blue Mountain Boys på Gamla Tingshuset

  Bluegrass-gänget Blue Mountain Boys, Peter Danielsson, Peter Roos, Pedro Blom och Fredrik Mårtensson förbereder sitt nästa skivsläpp med att ge tre konserter på Gamla Tingshuset i Östersund. Upplysningsvis meddelas att […]