Lars Olofsson odlar sin potatis i Hoverberg och på skördemarknaden under Vidunderliga dagar sålde han årets första skörd. Foto: Björn Dahlfors

Lokal mat i fokus på skördemarknaden

Korv, pärer, ärtbröd, grönsaker och glass på fårmjölk var några av de produkter som fanns på den lilla skördemarknaden på kyrkbacken vid Bergs Kyrka. Marknaden är en del av de Vidunderliga dagarna.

En av de som var där med sina produkter var Lars Olofsson, han sålde egenodlad potatis.
– Det är ett kul initiativ med Vidunderliga dagar, det ger mig och andra i byn en möjlighet att visa upp sig, säger Lars som har sin potatisodling i Hoverberg och det är årets första skörd som ligger paketerad i marknadsståndet.
– Det har varit ett trögt år i år, det är mellan 10 och 14 dagar sent, men om det kommer värme nu så kanske vi kommer i knapp, berättar Lars som årligen odlar upp tre hektar mark.
– Jag försöker odla så naturligt som möjligt med stallgödsel och utan toppgödning. Vi bönder i byn hjälps åt och byter mark med varandra från år till år, det ger en näringsrik jord. Jag planerar för cirka 70 ton potatis, berättar Lars som har potatisodlingen i blodet.
– Jag odlar på samma mark som min far, han började med potatisodling på 50-talet.

Marknaden är en del av arrangemanget Vidunderliga dagar i Hoverberg och när vi besöker marknaden under lördagen så förbereder Estrad Norr sin uppsättning av Molins Potatishandlarn i bakgrunden. Besökarna kommer och går mellan stånden, lokalbefolkningen blandas med sommargäster och turister.

En strid ström med besökare passerade marknaden och köpte lokala produkter. Foto: Björn Dahlfors

En strid ström med besökare passerade marknaden och köpte lokala produkter. Foto: Björn Dahlfors

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se