Artisternas tack till publikens stående ovationer!

”Under ett stjärnefall” Konsert i Marby kyrka med Triakel

Konserten inleddes ståtligt med Jämtlands brudmarsch till vilken kören tågade fram i kyrkgången och tog plats längst fram.

Den fick inleda konserten under ledning av kantor Elisabeth Nygårdh Lundhag. Hon har satt ihop flera körer som är verksamma i Västra Storsjöbygdens Församling. Därefter hälsade Elisabeth en nästan fullsatt kyrka välkommen med orden:

-Denna kör består av körsångare från Marby, Hallen, Mattmar, Mörsil och lite annat löst folk, sa Elisabeth med glimten i ögat.

Kören sjöng därefter både kraftfullt och finstämt några, inte så ofta hörda, julsånger. Mycket uppskattat av publiken som visade det med varma applåder.

Stunden med Triakel höjde temperaturen både hos lyssnarna och i lokalen! Det musikaliska temat var naturligvis julvisor men med inslag av vintervisor av lite äldre modell i den folkliga genren. Där fanns både allvarliga och uppsluppna melodier. Kan nämnas Julvisa från Finnmarken som kopplades ihop med Isfärden, en vals från Orsa, flera Staffansvisor, Koppången av Per-Erik Moreus med text av Py Bäckman och hör och häpna, Evert Taubes Knalle Juls vals! Flera av dessa melodier finns inspelade på Triakels skiva ”Vintervisor”. Mycket samspelta musikanter där Emmas röst och Kjell-Eriks fiol smälter in i och kompletterar varandra. Deras spel och sång lyfter till oanade musikaliska höjder men står ändå stadigt och säkert på Jannes komp på tramporgeln.

Elisabeths körsångare hade tränat ihop med Triakel som består av Janne Srömstedt på tramporgel, Emma Härdelin sång och Kjell-Erik Eriksson på fiol. Tillsammans med kören blev avslutningen väldigt lyckad och fick publiken att resa sig och appådera fram ett extranummer. Emma föreslog då Staffansvisa från Orust och bjöd in publiken att sjunga med, vilket den gjorde och tackade artisterna med stående ovationer!

Triakel är ständigt på turne. I december avslutade man med två framträdanden samma dag (11/12).

Med Elisabeth Nygårdh Lundhags kör först i Marby och strax därefter i Mörsils kyrka.

Men redan den 9 januari 2017 är man i Norge (Bergen) med fem konserter samma månad innan man återvänder till Sverige, då till Umeå.

 

Emma Härdelin och Kjell-Erik Eriksson

Emma Härdelin och Kjell-Erik Eriksson

 

 

Janne Strömstedt vid sin tramporgel!

Janne Strömstedt vid sin tramporgel!

 

Elisabet Nygårdh Lundhag ledde kören!

Elisabet Nygårdh Lundhag ledde kören!

 

Ena halvan av kören!

Ena halvan av kören!

 

Andra halvan av kören!

Andra halvan av kören!

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • ”Gubbas hage” av Kerstin Ekman

  Kerstin Ekman tillhör oss på ett möjligen ologiskt men innerligt och speciellt sätt efter vad Valsjöbyn betytt för trilogin Vargskinnet. När hon i sin spränglärda essä ”Gubbas hage” om motsättningen […]

 • Konsert i Näs kyrka med Balsam

  Musikgruppen Balsam skapade en mjuk och trevlig stämning i Näs kyrka på lördagskvällen. Förutom multi-instrumentalisten Janne Hemmingsson består gruppen av Marianne Nilsson på fiol från Lockne, sångerskan heter Sandra Olsson […]

 • Var lugn-Regionen har resurser

  Bilden fick vi på redaktionen för länge sedan av ”Syster Inga”, Inga Nilsson, legendarisk distriktssköterska i trakten. Då kan vi väl alla vara lugna och förstå att vi alla får […]

 • Hallen och Marby krönikan tryckt och klar

  Krönika för 67:e året i rad är nu färdig! Finns att köpa på ICA Karl Ors och på Allhuset! Pris 160 kr.! Vill du ha den hemskickad får du lägga […]

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen