Foto: Hans Boström

Högstadiet blir kvar i Hallen

Många har tagit eftermiddagens besked om att högstadiet i Hallen blir kvar med stor glädje och lättnad. Håkan Toresson och Eva-Lena Blom (c) är båda glada över eftermiddagens besked men säger båda att bygden nu måste titta framåt.

En enig barn- och utbildningsnämnd beslutade idag att högstadiet i Hallen blir kvar och att upptagningsområden görs om så att barn från Mattmar kommer att gå i Hallen. Förskolan i Månsåsen blir kvar och utvecklas till en hel avdelning, förskolan i Hallen blir kvar med en förskoleavdelning, huruvida den kommer att flyttas till skolan ska utredas vidare. Förskolan i Mattmar kommer fortsätta att utredas och dess framtid beror på när och om en ny förskola kan vara klar i Mörsil.

En av dem som engagerat sig i kampen för att rädda skolorna är Håkans Toresson, hur känns det nu?
– Jag är slut och fantastiskt glad. Flera månaders anspänning har lättat. Men nu vilar ett stort ansvar i våra händer att förvalta det förtroendet vi fått. Vi måste göra verklighet att alla fantastiska idéer om utveckling av bygden som poppat upp under denna resan, säger Håkan Toresson som hoppas att många kommer till morgondagens stormöte på Hallen Grill och Café:
– Vi måste fira det här och börja arbetet med att utveckla bygden, vi har bollen i vår hand och nu är det vi som kan göra något bra av framtiden så att vi aldrig mer ska behöva slåss för att behålla den grundservicen som vi har, säger Håkan Toresson.

Beslutet att ha kvar F-9 i Hallen och förskoleavdelningar i både Månsåsen och Hallen fattades med bred enighet, barn- och utbildningsnämndens andra vice ordförande Eva-Lena Blom (c) som tillhör den politiska oppositionen nöjd med hur dagen blev:
– Det känns helt fantastiskt, nu kanske jag och många andra i bygden kan sova i natt, säger Eva-Lena som är glad att det till slut rådde enighet mellan blocken:
– Jag har velat hitta sätt att samverka mellan blocken, det är skönt att vi nu vet att skolan ska vara kvar men det finns många tuffa utmaningar. Som kommun måste vi fortfarande spara 20 miljoner kronor.
Precis som Håkan Toresson säger Eva-Lena Blom att det är viktigt att man inte lutar sig tillbaka och är nöjda nu, det stora arbetet ligger i att skapa långsiktiga förutsättningar för Hallenbygden att överleva:
– Skolans ekonomi måste går runt, vi kan inte gå back varje år. Det måste helt enkelt bli fler barn men behålla samma goda kvalitet. Vi måste börja tänka nytt, vi kan inte utkämpa en skolstrid var tredje år, det orkar inte vi som bor här i bygden. Nu måste vi skapa förutsättningar för att existerade skolstruktur ska utvecklas.

Fler barn är nyckeln till att skolan ska kunna finnas kvar och utvecklas enligt Eva-Lena Blom och då menar hon att kommunen måste investera i att bygga lägenheter så att de som vill flytta till Hallenbygden kan göra det. Hon nämner att många av de som arbetar på NordLock pendlar till bygden och här vill hon hitta lösningar för att få dem att bo i bygden. En annan möjlighet är att erbjuda platser för nyanlända:
– I Hallen och på skolan finns det fantastiska möjligheter till god integration, säger Eva-Lena Blom som är hoppfull för framtiden och även hon hoppas att många kommer till Hallens Grill och Café i morgon för att fortsätta arbetet som påbörjats:
– Jag tror att det är viktigt att vi sätter ihop en grupp som kan arbeta med att profilera skolan och förskolan, med en stark profil och hög kvalitet kan vi få människor att flytta hit för att skolan är bra.

Läs mer i andra medier:
Vändningen: Högstadiet blir kvar (ÖP)
Glädjebesked om skolan (LT)
Hallens skola räddas (SVT)

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Intervju med Mia Kempff (gruppen Broka)

  Nyss kunde du läsa historien om Stjärnfall. Nu kommer en intervju med en av artisterna som spelar på galan på lördag den 17 november kl 19. Håll tillgodo! Du var […]

 • Historien om Stjärnfall

  Jesper Lindgren från Offerdal och hans kompis Jonas Eriksson från Hallen, båda  från gruppen Velvet Insane  hjälps åt att arrangera insamlingsgalan Stjärnfall. Jonas kom in som hjälp till Jesper 2013. […]

 • ”Totalskada” av Helena von Zweigbergk

  ”Det började som en liten eld i ett trapphus”. Den lilla elden utvecklade sig till diskoteksbranden i Göteborg för jämnt tjugo år sedan. Katastrofen i Helena von Zweigbergks roman ”Totalskada” […]

 • Snöröjning av gångbanan i Hallen

  Hallens vägförening genom Tina Klintevall jobbar vidare med trafiksäkerheten I Hallen. Mailet som kom till mig från Tina: På förekommen anledning ringde jag PEAB igår angående snöröjning av gångbanan genom […]

 • Hallens vägförening förklarar

  Hallens vägförening ansökte i april 2018, med hjälp av Åre Kommun hos Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning till 30 km/tim runt skolan i Hallen samt 50 km/tim på övriga mindre vägar, som […]

 • HALLENS HÄLSOCENTRAL VACCINERA DIG

  Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa. Kan med fördel göras på Hallens Hälsocentral enligt dessa tider. Vecka 45: Tisdag 6/11 kl. 13-16, samt onsdag 7/11 kl. […]

 • Vilken hastighet kommer att gälla utanför Hallens skola

  Hallens vägförening vill sätta upp egna skyltar med hastighetsbegränsning, enligt Svt:s lokala nyheter Jämtland den 4 november. Mer om detta kan du läsa på www.321an.se när vi  fått kontakt med […]

 • Den osannolika mördaren

  Du kan snart inte räkna dem alla, Sveriges rättsskandaler de senaste decennierna. Osmo Vallo (1995), Thomas Quick (början 2000-talet), Fallet Kevin (1998), Kai Linna (oskyldigt dömd 2005) och den största […]