Eva Nilsson trivs bland blommande perenner och buskar. Foto: Björn Dahlfors

Evas prunkande paradis lockade besökare

Bland klematis och rosor, på smala gångar mellan rabatter och planteringar vandrar imponerade besökare runt i Eva Nilsson trädgård, det är tredje året hon håller sin trädgård öppen för allmänheten i samband med GlaMusikfestivalen.

GlaMusikfestivalen är inte bara musik, numer är det också en tradition att Eva Nilsson öppnar upp sin trädgård för besökare. De har med omsorg och flit förvandlats förvandlat en helt vanlig villaträdgård till ett prunkande paradis.
– Första året hade vi 60-70 besökare, i fjol var det lite färre. I år är första gången vi gör det på en fredag så vi får se hur det går, säger Eva och berättar att en hel grupp med återträffande skoljubilarer är på ingång.
Att hon öppnar trädgården under Glamusikfestivalen är ingen slump.
– Jag vill bidra på något sätt och eftersom mina händer inte tillåter att jag bär och hjälper till i serveringen så tänkte jag att jag kan öppna min trädgård och på så sätt locka fler besökare till byn under festivalen.

De flesta rosorna var fortfarande i knopp, totalt har hon mellan 70 och 80 sorter. Foto: Björn Dahlfors

De flesta rosorna var fortfarande i knopp, totalt har hon mellan 70 och 80 sorter. Foto: Björn Dahlfors

På smala gångar mellan de olika rabatterna, sittgrupperna, buskarna och trädgårdslanden vandrar det runt imponerade besökare. Det kommer ett surr från snåren men det är inte humlor utan lågmälda gäster som blandar superlativ.
Evas trädgård är omtalad inom trädgårdskretsar med jämna mellanrum så blir hon kontaktad av trädgårdsintresserade som vill komma förbi. För några veckor sedan kom en hel busslast från Vindeln.
– De hade hört talas om mig och min trädgård, de ringde och frågade om de fick komma och självklart fick de det. Det är roligt när människor som verkligen älskar trädgård kommer hit. De vet vilket jobb som ligger bakom och de vet om vissa växter ska kunna överleva här eller inte, säger Eva som pekar på flera perenner som egentligen bara ska vara härdiga till zon 4 men som lever väl här i zon 6.
Hemligheten är att hon tar frön och sticklingar från sina egna växter, intill sitt växthus som huserar tomater och gurkor, har hon en barnkammare där hon drar upp nya plantor.

Många nyfikna besökare kom och gick under dagen. För de som ville ha med sig hem en del av blomsterprakten fanns de perenner att köpa. Foto: Björn Dahlfors

Många nyfikna besökare kom och gick under dagen. För de som ville ha med sig hem en del av blomsterprakten fanns de perenner att köpa. Foto: Björn Dahlfors

Under tiden vi vandrar runt i trädgården kommer det hela tiden flera intresserade besökare som ställer frågor och ger beröm.
– Det är roligt att hjälpa till, att dela med sig av sina erfarenheter och tips. Under de tio år som vi hållit på med trädgården så har jag lärt mig en hel del. Extra roligt är det att inspirera yngre människor, att visa för dem att det går att ha en fin trädgård här i norr.
Trädgården är känd för sina alla sorters rosor, den svala sommaren har dock gjort att de flesta fortfarande är i knopp.
– Rosorna behöver mycket solljus och i sommar har det inte varit så mycket av det, än så länge är det bara några få som spruckit ut, berättar Eva som vid senaste räkningen hade mellan 70 och 80 sorters rosor.

För tjugo kronor kunde en köpa Evas egenuppdragna perenner. Foto: Björn Dahlfors

För tjugo kronor kunde en köpa Evas egenuppdragna perenner. Foto: Björn Dahlfors

Uppe i ett träd smyger en ekorre omkring, en flugsnappare gör en lov över en buske och talgoxen pickar fröer från fågelmataren. Trots att trädgården ligger mitt i Hallen så är insynen minimal och tomten omgärdas av flera stora träd. På håll hörs hela tiden glada toner från utomhusscenen en bit längre upp i byn. Många av besökarna passerar också det lilla försäljningsbordet i trädgården, här kan de köpa med sig Eva uppdriva perenner och buskar.
– Efter som att växterna kommer från min egen trädgård så vet jag att de klarar vårt klimat, här exempelvis är en äkta fläder.

I en vanlig villaträdgård gömmer sig ett prunkande paradis. Foto: Björn Dahlfors

I en vanlig villaträdgård gömmer sig ett prunkande paradis. Foto: Björn Dahlfors

Eva har tidigare arbetat som syslöjdslärare på Kyrkskolan i Hallen och hade hon inte blivit lärare så hade hon gärna arbetat med trädgård.
– Det är så himla roligt att ta vara på naturliga korsningar mellan olika sorters blommor, jag brinner verkligen för det här, säger Eva som varje år lägger många timmars arbete på sin trädgård, och redan tidigt på året börjar hon att dra upp fröer.
Precis när vi säger adjö anländer gruppen med skoljubilarer och trängseln tilltar bland gångarna.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Clara och morfars gemensamma projekt

  Det var en gång en flicka som tidigt sysslade med att teckna och dikta. Hon heter Clara Landahl och bor i Göteborg. Hennes morfar intresserade sig för vad hon gjorde […]

 • Mellan klan och stat

  Finansministern samlar i ladorna. Som vi sår får vi skörda och först till kvarn. Ordspråken  berättar att vi svenskar kommer från bondesamhället. Somaliernas ordspråk handlar om kameler eftersom deras tradition […]

 • Trafikverket slutar ploga parkeringsplatsen i Höglekardalen (UPPDATERAD)

  Vid vägs ände i Höglekardalen finns det en stor parkeringsplats som är fullbelagd av fjällturister och boende i Bydalen. Enlig uppgift så vill inte Trafikverket att den ska plogas längre. […]

 • Älgen raskar över isen

  Idag var det min tur att få se vandrings-älgen i farten. Tittade ut genom fönstret i biblioteket och där gick de på rad över isen.   

 • ”Bläckfisken” av Gro Dahle och Svein Nyhus

  Där många vänder bort blicken eller blundar för något obehagligt lyfter Gro Dahle och Svein Nyhus fram och gestaltar i barnboksform.  Man kan säga att de gjort det till sin […]

 • Nu är det full ös på 321ans redaktion

  Manusstopp idag 6 februari och deadline om några dagar! Om du vill ha med något i februarinumret så hör av dig snarast till 0643 30 000 eller kom in på Allhuset. […]

 • Isvägarna öppna

  Nu är isvägarna mellan Håkansta-Norderön och Norderön-Isön öppen för trafik upp till 2 ton. Nu slipper vi köra runt och kan glädjas åt isvägen istället. Men kör efter rekommendationerna så […]

 • Blue Mountain Boys på Gamla Tingshuset

  Bluegrass-gänget Blue Mountain Boys, Peter Danielsson, Peter Roos, Pedro Blom och Fredrik Mårtensson förbereder sitt nästa skivsläpp med att ge tre konserter på Gamla Tingshuset i Östersund. Upplysningsvis meddelas att […]