Eva Nilsson trivs bland blommande perenner och buskar. Foto: Björn Dahlfors

Evas prunkande paradis lockade besökare

Bland klematis och rosor, på smala gångar mellan rabatter och planteringar vandrar imponerade besökare runt i Eva Nilsson trädgård, det är tredje året hon håller sin trädgård öppen för allmänheten i samband med GlaMusikfestivalen.

GlaMusikfestivalen är inte bara musik, numer är det också en tradition att Eva Nilsson öppnar upp sin trädgård för besökare. De har med omsorg och flit förvandlats förvandlat en helt vanlig villaträdgård till ett prunkande paradis.
– Första året hade vi 60-70 besökare, i fjol var det lite färre. I år är första gången vi gör det på en fredag så vi får se hur det går, säger Eva och berättar att en hel grupp med återträffande skoljubilarer är på ingång.
Att hon öppnar trädgården under Glamusikfestivalen är ingen slump.
– Jag vill bidra på något sätt och eftersom mina händer inte tillåter att jag bär och hjälper till i serveringen så tänkte jag att jag kan öppna min trädgård och på så sätt locka fler besökare till byn under festivalen.

De flesta rosorna var fortfarande i knopp, totalt har hon mellan 70 och 80 sorter. Foto: Björn Dahlfors

De flesta rosorna var fortfarande i knopp, totalt har hon mellan 70 och 80 sorter. Foto: Björn Dahlfors

På smala gångar mellan de olika rabatterna, sittgrupperna, buskarna och trädgårdslanden vandrar det runt imponerade besökare. Det kommer ett surr från snåren men det är inte humlor utan lågmälda gäster som blandar superlativ.
Evas trädgård är omtalad inom trädgårdskretsar med jämna mellanrum så blir hon kontaktad av trädgårdsintresserade som vill komma förbi. För några veckor sedan kom en hel busslast från Vindeln.
– De hade hört talas om mig och min trädgård, de ringde och frågade om de fick komma och självklart fick de det. Det är roligt när människor som verkligen älskar trädgård kommer hit. De vet vilket jobb som ligger bakom och de vet om vissa växter ska kunna överleva här eller inte, säger Eva som pekar på flera perenner som egentligen bara ska vara härdiga till zon 4 men som lever väl här i zon 6.
Hemligheten är att hon tar frön och sticklingar från sina egna växter, intill sitt växthus som huserar tomater och gurkor, har hon en barnkammare där hon drar upp nya plantor.

Många nyfikna besökare kom och gick under dagen. För de som ville ha med sig hem en del av blomsterprakten fanns de perenner att köpa. Foto: Björn Dahlfors

Många nyfikna besökare kom och gick under dagen. För de som ville ha med sig hem en del av blomsterprakten fanns de perenner att köpa. Foto: Björn Dahlfors

Under tiden vi vandrar runt i trädgården kommer det hela tiden flera intresserade besökare som ställer frågor och ger beröm.
– Det är roligt att hjälpa till, att dela med sig av sina erfarenheter och tips. Under de tio år som vi hållit på med trädgården så har jag lärt mig en hel del. Extra roligt är det att inspirera yngre människor, att visa för dem att det går att ha en fin trädgård här i norr.
Trädgården är känd för sina alla sorters rosor, den svala sommaren har dock gjort att de flesta fortfarande är i knopp.
– Rosorna behöver mycket solljus och i sommar har det inte varit så mycket av det, än så länge är det bara några få som spruckit ut, berättar Eva som vid senaste räkningen hade mellan 70 och 80 sorters rosor.

För tjugo kronor kunde en köpa Evas egenuppdragna perenner. Foto: Björn Dahlfors

För tjugo kronor kunde en köpa Evas egenuppdragna perenner. Foto: Björn Dahlfors

Uppe i ett träd smyger en ekorre omkring, en flugsnappare gör en lov över en buske och talgoxen pickar fröer från fågelmataren. Trots att trädgården ligger mitt i Hallen så är insynen minimal och tomten omgärdas av flera stora träd. På håll hörs hela tiden glada toner från utomhusscenen en bit längre upp i byn. Många av besökarna passerar också det lilla försäljningsbordet i trädgården, här kan de köpa med sig Eva uppdriva perenner och buskar.
– Efter som att växterna kommer från min egen trädgård så vet jag att de klarar vårt klimat, här exempelvis är en äkta fläder.

I en vanlig villaträdgård gömmer sig ett prunkande paradis. Foto: Björn Dahlfors

I en vanlig villaträdgård gömmer sig ett prunkande paradis. Foto: Björn Dahlfors

Eva har tidigare arbetat som syslöjdslärare på Kyrkskolan i Hallen och hade hon inte blivit lärare så hade hon gärna arbetat med trädgård.
– Det är så himla roligt att ta vara på naturliga korsningar mellan olika sorters blommor, jag brinner verkligen för det här, säger Eva som varje år lägger många timmars arbete på sin trädgård, och redan tidigt på året börjar hon att dra upp fröer.
Precis när vi säger adjö anländer gruppen med skoljubilarer och trängseln tilltar bland gångarna.

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Oviksfjellorna och Ovikens manskör i Hallens kyrka

  Med sångglädje och fin stämsång gladde de två körerna ett 50-tal besökare i kyrkan, sedan Elisabet Livendahl hälsat alla välkomna. Repertoaren bestod både av välkända och mindre kända julsånger. Exempelvis […]

 • Det åtråvärda vanadinet och uranet

  Undertecknad besökte mötet den 10 december 2018 som hölls i Mötesplats Oviken, om en eventuell gruva i Oviken och fann att inget hade förändrats sedan sist. Efter att tagit ett […]

 • Julkonsert i Hallens kyrka

  Oviksfjellorna och Ovikens Manskör önskar alla välkomna till en Julkonsert i Hallens kyrka! Imorgon tisdagen den 11 december kl 19. Fri entré Kollekt Välkomna

 • Ovikens skoterklubb ger stöd till fjällräddningen

  Ovikens skoterklubb har beslutat att lägga till 50 kronor på medlemsavgiften och skänker den 50 – lappen till Fjällräddningen. -Undrar ni varför? Fjärräddningen är en organisation som i ur och […]

 • Absolut Jämtland – ”I väntan på sjulsmäss”

  Konserten ”I väntan på sjulsmäss” fick publiken i en fullsatt Storsjöteater lyssna på och glädjas åt onsdagen den 5 december. Storsjöteatern kan också sägas vara den bästa konsertlokalen i Östersund. […]

 • Tomten, Tävlingar och Godis

  I söndags den 1a advent var Allhuset, Ica Karl Ors, restaurang 321ans Kök, Allshoppen och Kyrkans Församlingshem redo att ta emot alla som ville fira advent.  Kort sagt, hela byn […]

 • Nordcirkus kommer till Hallgården…

    …och berättar en Midvintersaga för barn! Lämplig ålder är 3-5 år! Så kom till Hallgården lördagen den 8 december kl 14.30. Gratis entré! ”Om vinter och kyla, och om […]

 • Första Advent 2018

  Nu är vi här igen. Vi som jobbar åt Hbis! Många julskyltningar med Tomtebesök har vi varit med om! Tomten kommer till Allhuset och delar ut godispåsar till alla barn. […]