2015 års upplaga av skriften Hallen och Marby

Debatt: Vad har hänt med Hallen/Marby-krönikan?

Med tiden har den ändrat karaktär. Den beskrivning av händelserna i kommundelen och församlingen som var dess signum i de första utgåvorna går inte längre att känna igen i den nya utformningen.

Årets upplaga är, förutom förteckningen över födda, döda och vigda, en bättre kopia av tidningen 321an. Karaktären bygdekrönika är obefintlig.
De fina dikterna m.m. platsar inte i denna skrift. Vi kan dessutom konstatera att vissa händelser har tappats bort, Av glömska eller ointresse kan vi bara spekulera i. Tidigare hade t.ex. ett kyrkvärdsbyte en given plats i krönikan.
Men här är en gammal borrsväng viktigare om än berättelsen är pikant. Men den hör inte hit.

Måhända var de äldre böckernas beskrivning av alla kyrkliga möten lite väl betungande, men de var mera lämpade i en krönika av detta slag.
Den framförda kritiken är dock skriven i positiv anda och vi ser med stor spänning fram emot nästa års utgåva

Gunnar Jansson

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Debatt: Vad har hänt med Hallen/Marby-krönikan?

 1. Tack för kritiken!
  Hbis tog över ansvaret för bygdekrönikan för att den anrika och ålderstigna boken överhuvudtaget skulle bli kvar. Kanske var det ett misstag. Ingen ville göra den men alla ville ha den. Enligt dåvarande kyrkokamreren Gunnar Klaesson skulle den bli kvar endast om någon i Hallen tog på sig ansvaret att ge ut den.
  Hbis tog alltså på sig ansvaret i ett försök att se till att den anrika skriften blev kvar. Den blev alltså inte längre bara en kyrklig angelägenhet med kyrkligt innehåll som du tydligen vill att den även i fortsättningen ska vara.

  Men, kanske var det inte ett misstag ändå eftersom krönikan hittills, med våra mått mätt, varje midsommar är en bestseller då många hemvändare köper den. Krönikan har även ett 50-tal prenumeranter.

  Själv är jag pensionär men gläds åt att kunna jobba med http://www.321an.se , 321anMagasin och även i viss mån med Hallen och Marbykrönikan, som förmodligen aldrig blir vad den en gång har varit.

  Med bästa hälsningar
  Kent Livendahl

 2. Hej Gunnar,
  Läste din kritik om Hallen-Marby boken.
  Det hedrar dig att du skriver kritiken i en positiv anda som du avslutar ditt inlägg med.
  Ta fram några av dina gamla Hallen-Marby böcker och gå igenom dem. De är dominerade av kyrkans alla sammankomster. Beskrivning av t ex den nya ärkebiskopen, den nya biskopen. Rapport från en massa kyrkliga möten. Långa nekrologer över hädangångna framstående personer i bygden. Beskrivning av gåvor till kyrkan etc etc
  För vissa personer läsvärt men inte för alla. Allt är inte så upplyftande att läsa i dessa äldre skrifter även för en person som nästan är barnfödd i bygden men född i Huvud-staden men känner mycket för denna byggd. Dessa gamla bygdeböcker är dominerade av kyrkans år.
  Nu hör det till saken att det är en annan utgivare idag av skriften och inte längre kopplat med kyrkan.Och och med det följer annan ordning. Det är inget vi skall sörja över.Allt har sin tid.

  Jag tycker Kent och Company gör ett jättebra arbete med den nya skriften som de blivit förelagda att ta i.All heder åt dem.
  Du tycker t ex att dikter inte hör hemma i Hallenboken. Det fanns dikter även i de gamla upplagorna om du kontrollerar.
  Det är alltid lätt att ‘sitta på läktaren’ och kritisera de som arbetar nere på plan.
  Men jag föreslår dig, Gunnar, att till nästa utgåva bidra med eget material. Du har säkert mycket intressant och spännande att bidra med som du upplevt och hänt dig och som kan vara av intresse att läsa. Skriv en A4-sida eller två och skicka in ditt material till dess redaktion. Och det gäller inte bara dig. Uppmana dina vänner och övrig att göra detsamma så tillsammans kommer vi att få en trevlig läsestund med alla bidrag i nästa års utgåva.
  Jag själv ser fram emot att varje år få köpa den nya boken. Alltid lika trevligt, nästan som ‘lilla Julafton’.
  Självklart är det alltid viktigt med kritik. Utan det skulle vi inte överleva. Men hjälp till att förbättra. Det kan alla göra om man är intresserad.
  Så avslutningsvis Gunnar och alla övriga Hallbor. Fatta nu pennan eller datorn och skriv! Det du kan bidra med kan vara av stort allmänt intresse men framförallt ett bidrag av historiskt intresse för dagens generation och framtida d:o.
  Räds inte! Ingen kommer att kritisera dig.
  Själv har jag under de senaste 2 åren skrivit ett par uppsatser om min barndom i bygden och fått dem införda.
  Det var min insats.
  Nu väntar vi bara på ditt! Vänta inte utan börja skriv NU!

  Lycka till och bästa hälsningar!
  Tony Ruster
  Bynom & Bromma

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Ingmar Bergman – både stor och liten

  En verkligt kulturell krönika exklusivt för 321an, signerad Britt Jakobsson Varsågoda, läs, begrunda och kommentera gärna/red Vem tänker du på om jag säger Gentleman? Det var Ingmar Bergman som fick […]

 • Ekumenisk samling under hemvändardagarna i Arvesund

  När min fru Elisabet hade, söndagen den 15/7, ett uppdrag att utföra som kyrkvärd följde jag med. Det var under den ekumeniska gudstjänsten i Arvesunds missionshus. ”Ekumenisk” betyder att flera […]

 • Samarbete och utbildning behövs när det krisar

  I en kris, så fungerar samarbetet! Brandkåren från flera stationer, hemvärnet, försvarsmakten, privata, företag, näringsidkare m.fl. ställer upp till 100 %. Branden i Pålgård började med ett åsknedslag lördagen den […]

 • Berättarafton i Låsböle

  Styrelsen i Lillsjöbygdens byalag funderade för en tid sedan över om det vore dags att ha någonting mer på programmet än bara styrelsemöten, årsmöte, valborgsfirande med majbrasa och surströmming i […]

 • Hallens brandkår hjälpte till i Mörsil/Järpen

  Efter kilometervis med spaltmeter, med all rätt, om den fasansfulla mängd med skogsbränder vi drabbats av, ska jag fatta mig kort om detta mer lokala. Träffade brandman Håkan Karlsson som […]

 • ”Gubbas hage” av Kerstin Ekman

  Kerstin Ekman tillhör oss på ett möjligen ologiskt men innerligt och speciellt sätt efter vad Valsjöbyn betytt för trilogin Vargskinnet. När hon i sin spränglärda essä ”Gubbas hage” om motsättningen […]

 • Konsert i Näs kyrka med Balsam

  Musikgruppen Balsam skapade en mjuk och trevlig stämning i Näs kyrka på lördagskvällen. Förutom multi-instrumentalisten Janne Hemmingsson består gruppen av Marianne Nilsson på fiol från Lockne, sångerskan heter Sandra Olsson […]

 • Var lugn-Regionen har resurser

  Bilden fick vi på redaktionen för länge sedan av ”Syster Inga”, Inga Nilsson, legendarisk distriktssköterska i trakten. Då kan vi väl alla vara lugna och förstå att vi alla får […]

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen