Aktuell nostalgi

Vad skrevs i 321an för tio år sedan?

Richard Öhman var då en aktiv skribent med en krönika vid namn ”Månadens fundering”. Fortfarande aktuellt ämne även om något har förändrats och kanske inte stämmer till 100 procent!

MÅNDENS FUNDERING i Hallenposten (321an) december 2005.
Alla har vi rötter i det gamla bondesamhället. Även i de växande städerna betydde en kryddgård mycket för självförsörjningen av mat. Det man inte kunde odla själv fanns att få tag på nästgårds. 1880 var andelen bönder 85,9 % av totalbefolkningen, 1920 hade den sjunkit till 67,1 % och nu är den nere i ofattbara 3 %. Hur kan det hänga ihop?

Svaret är förstås att vi importerar alltmer av vår föda. Drygt 40 % av allt nötkött vi äter importeras och ungefär och hälften av lammköttet. Förutom all import av fisk, frukt och grönsaker. Är kvalitén på dessa importvaror så mycket bättre än de svenska? Givetvis inte, det är priset som styr. Därför står vi ut med ex. tjockskaliga tomater, i stället för de mycket godare tomaterna från Grönvik och utländska äpplen, i stället för välsmakande svenska äpplen.

Det finns en allvarlig baksida av denna utveckling och det är förlusten av det öppna landskapet. Om vi vill måna om den svenska hagen, ska vi välja kött och mjölk från djur som har mule och som äter gräs, örter och löv.

Kanske är ändå en ändring på väg. Vem trodde bara några år tillbaka att vi i det här länet skulle ha 180 småföretag, som hantverksmässigt förädlar livsmedel. Av dessa är 30 gårdsmejerier. Det största finns i Skärvången, som sysselsätter 10-15 personer och nu planerar för en utbyggnad. Företaget utnyttjar inte bara byns alla vallar, utan dessutom många hektar i grannbyarna.

Bakom denna framgångsrika utveckling ligger ihärdigt arbete av eldsjälar, bland annat inom projektet Eldrimner i Ås. Nu erkänt som ett kunskapscentrum för hela landet och med nära åtta miljoner i statligt stöd årligen. Det betyder sju till tio anställda.

Även fäbodbruket verkar gå mot en renässans. Tillverkningen av ost och smör i fäboden borde – med moderna hjälpmedel – vara lättare att utföra nu mot förr, likaså transporterna ned till bygden.

Men det öppnar sig också andra möjligheter, för den bonde som inte längre vill eller orkar hålla på med mjölk- eller köttproduktion. Traditionellt har lin – och hampfiber använts för tillverkning av tyger och rep. Nu har dessa växter börjat användas på nya sätt inom bygg- och bilindustrin. Lin och hampa har längre fibrer än trä, kan därför användas för tillverkning av plattor, skivor och i stort sätt alla krökta skal och möbeldelar. Inom bilindustrin har man redan börjat tillverka innertak, paneler, instrumentbrädor och delar av stolar, av detta material, som har lägre vikt, ger bra skydd mot värme och kyla, dämpar ljud och är återvinningsbart, läser jag i en teknisk tidskrift.

En annan gröda som skulle kunna odlas på länets åkrar och har avsättningsmöjligheter på nära håll, är mynta. Idag importerar företaget Nicofree i Trångsviken tio ton årligen för sin snusproduktion, man räknar med att behöva ca 50 ton inom en ganska nära framtid.

Förhoppningsvis blir länet känt i framtiden, inte bara för fjällbrynt messmör, utan också för torkat renkött, saft, bär och marmelader från lokala producenter. På ostfronten är vi redan stora, inte minst genom sorten Västan. Varje månad går från Milkos mejeri i Östersund 70-80 ton ost på export till Grekland, där den säljs under namnet Fina till kostmedvetna greker. Mången svensk turist har berömt den goda grekiska osten, som ursprungligen är en svensk vara, vilket de kanske får reda på i efterhand. Ett bra exempel på en vara som tål konkurrens tack vare god kvalitet.

Från i höst är också Milkos 220 mjölkbönder anslutna märket Svenskt Sigill. Det borgar för god hygien i ladugårdarna, god djurhållning, öppna landskap m.m. En fristående part ska kontrollera att bonden lever upp till åtagandet. Ytterligare ett skäl att handla lokalproducerade livsmedel.

Richard Öhman
Skrev detta 10 månader före sin bortgång i decembernumret av dåvarande tidningen HallenPosten, nuvarande 321anMagasin.

 

 

Torgny och Eva på Trägsta Mjölkgård! Foto Kent Livendahl

nomineradtragsta1[1]

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Oviksfjellorna och Ovikens manskör i Hallens kyrka

    Med sångglädje och fin stämsång gladde de två körerna ett 50-tal besökare i kyrkan, sedan Elisabet Livendahl hälsat alla välkomna. Repertoaren bestod både av välkända och mindre kända julsånger. Exempelvis […]

  • Det åtråvärda vanadinet och uranet

    Undertecknad besökte mötet den 10 december 2018 som hölls i Mötesplats Oviken, om en eventuell gruva i Oviken och fann att inget hade förändrats sedan sist. Efter att tagit ett […]

  • Julkonsert i Hallens kyrka

    Oviksfjellorna och Ovikens Manskör önskar alla välkomna till en Julkonsert i Hallens kyrka! Imorgon tisdagen den 11 december kl 19. Fri entré Kollekt Välkomna

  • Ovikens skoterklubb ger stöd till fjällräddningen

    Ovikens skoterklubb har beslutat att lägga till 50 kronor på medlemsavgiften och skänker den 50 – lappen till Fjällräddningen. -Undrar ni varför? Fjärräddningen är en organisation som i ur och […]

  • Absolut Jämtland – ”I väntan på sjulsmäss”

    Konserten ”I väntan på sjulsmäss” fick publiken i en fullsatt Storsjöteater lyssna på och glädjas åt onsdagen den 5 december. Storsjöteatern kan också sägas vara den bästa konsertlokalen i Östersund. […]

  • Tomten, Tävlingar och Godis

    I söndags den 1a advent var Allhuset, Ica Karl Ors, restaurang 321ans Kök, Allshoppen och Kyrkans Församlingshem redo att ta emot alla som ville fira advent.  Kort sagt, hela byn […]

  • Nordcirkus kommer till Hallgården…

      …och berättar en Midvintersaga för barn! Lämplig ålder är 3-5 år! Så kom till Hallgården lördagen den 8 december kl 14.30. Gratis entré! ”Om vinter och kyla, och om […]

  • Första Advent 2018

    Nu är vi här igen. Vi som jobbar åt Hbis! Många julskyltningar med Tomtebesök har vi varit med om! Tomten kommer till Allhuset och delar ut godispåsar till alla barn. […]