Semlan äts i stora mängder, till bageriernas stora förtjusning! Foto: Kenta Livendahl

Semlan aktuell bulle

Vi har idag av media fått veta att många bagerier har ett uppsving dessa dagar tack vare semlan som bakas och äts i stora mängder

Tex har Karl Ors Bua i Hallen idag bakat ca 300 semlor som beräknas gå åt före kvällningen. Särskilt äts bullen enligt traditionen på fettisdagen men också på blåmåndagen. Den kallas också för fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk hetvägg.

Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan.

I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.

Semlan på bilden är gjord på Karl Ors.

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Musikunderhållning på Bjurgården

    Underhållning stod ett gäng duktiga kulturarbetare för! En orkester med musiklärare från Åre kommuns kulturskola! Med sin orkester bjöd de upp ”te” Tedans på Bjurgården den 18 jan! Orkestern bestod […]

  • Snö snö och åter snö

    Ingen kan väl ha missat hur mycket snö vi har fått denna vinter. Tre-meters höga plogvallar redan på sina ställen och ännu mer snö kommer det nog att bli. Så […]

  • Isvägen 2018

    Igår var jag i kontakt med P-O Zakrisson som jobbar på färjerederiet Hallen. Jag frågade hur det går med isvägarna denna säsong. Det såg lovande ut innan helgen då det […]

  • Tedans i Hallen

    Imorgon Torsdag den 18e Januari bjuder kulturskolan in till Tedans kl. 14.00 Bjurgården i Hallen. Kulturskolan drar ut på tedans-turné på kommunens särskilda boenden. Alla, både i och utanför våra […]