Semlan äts i stora mängder, till bageriernas stora förtjusning! Foto: Kenta Livendahl

Semlan aktuell bulle

Vi har idag av media fått veta att många bagerier har ett uppsving dessa dagar tack vare semlan som bakas och äts i stora mängder

Tex har Karl Ors Bua i Hallen idag bakat ca 300 semlor som beräknas gå åt före kvällningen. Särskilt äts bullen enligt traditionen på fettisdagen men också på blåmåndagen. Den kallas också för fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk hetvägg.

Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum, och är associerad med fastlagen innan påskfastan.

I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm.

Semlan på bilden är gjord på Karl Ors.

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Hackås Bildskola fyllde 20

    Vi som bor i byar behöver något att känna stolthet för och i Hackås har vi vårt blomstrande kulturliv, teaterverkstad, sångkör och bildskola, orkresterat av kulturföreningen Röda Ladan. I år […]

  • Rättsliga skillnader mellan att vara sambo eller gift

    Svaren finner vi i sambolagen, ärvdabalken och äktenskapsbalken. De stora och viktiga skillnaderna handlar om arv och bodelning, något som är viktigt att ha koll på. Vad händer om vi […]

  • Vill du bli Guld- Silver- eller Brons-sponsor

    Vill du stärka ditt varumärke på den lokala marknaden och samtidigt göra nytta för bygden? Nu erbjuder vi dig som företag eller organisation möjlighet att sponsra 321an.se. 321an.se är uppskattad […]

  • Bh-bussen inställd!

    Idag skulle Bh-bussen kommit till Hallen, men då troligtvis toppen har rasat så är alla turer inställda tillsvidare.