Aina Arvidsson uppe på hästen Amante. Foto: Björn Dahlfors

Lördagsintervjun: Aina Arvidsson

Läkaren säger att hon borde sitta i rullstol, istället väljer Aina Arvidsson att trotsa sin hjärnskada och ägna sitt liv åt sina hästar. I Kläppe bor en solskenshistoria som visar att viljan kan försätta berg.
– För mig är det inget konstigt, jag vet ju inget annat, säger Aina och skrattar.

Novembermorgonen är krispig och härlig, ut ur stallet kommer Aina som just gjort morgonsysslorna inne hos hästarna. Från hundgården skäller hennes tre jakthundar som visar sig vara riktigt kelsjuka. Vi lämnar sex bedjande hundögon bakom oss och går in. Vid köksbordet, i enplansvillan som omgärdas av hagar och en ridbana, börjar Aina berätta sin livshistoria. På golvet gör den fjärde hunden, Putte, sitt bästa för att påkalla vår uppmärksamhet.

Gårdstunet i Kläppe. Foto: Björn Dahlfors

Gårdstunet i Kläppe. Foto: Björn Dahlfors

Hoppas att fler upptäcker hästryggen
På gården i Kläppe bor Aina med sina två barn Josefin och Jesper, fyra hästar, fyra hundar, fyra kaniner och fyra katter. Familjen väntar dock tillökning, i nästa vecka kommer en ponny som Aina ska ta under sina vingar och utbilda, för det är just det hon gör: utbildar hästar och ryttare.
– Jag har håll på med hästar sedan jag var sex år, jag har ridit SM i fälttävlan och utbildat många hästar och ryttare. Sedan 2002 har jag gjort det här på heltid.
Från köksfönstret ser vi hennes ridbana där hon tar emot elever, både nybörjare och dem som redan är väl insuttna i sadeln och kan ta sig ut på en ridtur själva. Utöver ridskola på gården så utbildar och utfärdar hon legitimationer för dem som vill börja med fälttävlan.
– Idag har jag inte så många fasta elever, det är mest strölektioner och dessutom är det lite säsongsbetonat. På sommaren är det nästan kö medan det på vintern är glesare mellan lektionerna. Det är lite synd eftersom att det inte är några problem alls att rida under vinterhalvåret, bara man klär sig.
Aina berättar att ridning är en slags mindfullness och terapi, när man kliver upp på hästryggen så måste man släppa allt det andra, just den insikten är något hon hoppas att fler ska upptäcka i en tid med mycket stress och krav.
– Väljer man att rida hos mig så är det en lyxig tillvaro, jag sköter utfodring och allt mockande, det är helt enkelt perfekt för den som vill rida men inte har tid med en egen häst, säger Aina.

17 år av huvudvärk
Det är svårt att undgå att faschineras över Ainas styrka. När hon föddes i Skellefteå 1973 så hade hon en skada i nacken som stoppade ryggmärgsvätskan att flöda mellan ryggraden och hjärnan. Det dröjde 17 år innan skadan upptäcktes och Aina kunde opereras, 17 år av så kraftig huvudvärk att hon hade svårt att behålla maten. Förträngningen i nacken som gjorde att ryggmärgsvätskan inte kunde flöda har orsakat skador på hjärnan som egentligen ska göra det omöjligt för henne att gå, något hon motbevisar dagligen.
Efter att diagnosen var på plats så gick det fort och förträngningen åtgärdades genom att operera in en shunt som fick vätskan att passera som den ska, genom operationen försvann huvudvärken. Aina hade länge påtalat sin huvudvärk för läkaren men hennes oro avfärdades som en bieffekt av medicinen som hon åt för sin struma.
Trots massiv huvudvärk förmådde Aina att kvalificeras sig till SM samma år som operationen och sedan rida själva SM-tävlingen bara några månader efter operationen. Hästen som hon då red på hette Moonduster, eller Mulle som Aina kallar honom. Mulle var Ainas följeslagare i många år. En häst som hon själv utbildade och förvaltade. Det var även på Mulle som Ainas dotter Josefin lärde sig rida redan som ettåring. Idag delar mor och dotter intresset för ridning. Som ett minne av Mulle har Aina tatuerat hans porträtt på sin vad.
– Han kommer för alltid vara med mig och tatueringen har jag gjort på benet eftersom att det var han som fick mig att gå igen, säger Aina som berättar att Mulle blev 33 år innan han dog i hagen här på gården i Kläppe.

Pålle med stamtavla
Ute i stallet står Amante sadlad och väntar på att komma ut på en ridtur. I honom har Aina en häst med makalös stamtavla.
– Nu vill jag skryta lite. Hans bror heter Scandic och reds av Patrik Kittel i årets Dressyr-VM, hans far har tävlat på OS och hans morbror är även han välmeriterad. Det vore så himla kul om jag skulle kunna komma ut och tävla med Amante. Det finns inget som är så häftigt och ger så stora kickar som att rida en tuff terrängbana, säger Aina som snart ska till att sätta på tränsen och leda ut den ståtliga valacken.
Aina matar Amante och grannhästen Tricken med morötter, något som de båda fyrbeningarna verkar uppskatta. I ett annat box hänger fortfarande Moondusters namntavla kvar och runt den är väggen fylld med utmärkelser.

Inne i sadelkammaren häger det fler minnen från ett liv med hästar, här träffar vi också katten Elvis och de fyra kaninerna, på väggen hänger ett vinnarskynke från distriktsmästerskapen i fälttävlan.
– Det var den senaste tävlingen jag red, säger Aina som samtidigt tar på sig den sista utrustningen.
Väl ute på ridbana skrittar de fram elegant i det låga novemberljuset och det syns verkligen att utsikten från hästryggen är något Aina gillar. Med fyra hästar blir det mycket tid i sadeln och hon rider ett par timmar varje dag.
– Jag missade en hel del av mina ungdomsår eftersom jag hade konstant huvudvärk. Så nu passar jag på att njuta så mycket som möjligt av livet, jag är 41 men känner mig som 25 är det sista som kommer ur Ainas mun innan hon rider iväg och jag vänder tillbaka mot redaktionen.

Aina och Amante i den låga novembersolen. Foto: Björn Dahlfors

Aina och Amante i den låga novembersolen. Foto: Björn Dahlfors

Aina första ponny Moonduster kommer alltid finnas med i hennes liv. Namnskylt och utmärkelser täcker en vägg i ett av hästbåsen. Foto: Björn Dahlfors

Aina första ponny Moonduster kommer alltid finnas med i hennes liv. Namnskylt och utmärkelser täcker en vägg i ett av hästbåsen. Foto: Björn Dahlfors

Sista förberedelserna innan det är dags att rida några varv på ridbanan. Foto: Björn Dahlfors

Sista förberedelserna innan det är dags att rida några varv på ridbanan. Foto: Björn Dahlfors

Ett vinnarskynke från distriktsmästerskapen.

Ett vinnarskynke från distriktsmästerskapen.

lordagsintervju-aina-arvidsson-3

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

En kommentar till Lördagsintervjun: Aina Arvidsson

 1. Heja Aina! Och så fina bilder, Björn!

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Intervju med Mia Kempff (gruppen Broka)

  Nyss kunde du läsa historien om Stjärnfall. Nu kommer en intervju med en av artisterna som spelar på galan på lördag den 17 november kl 19. Håll tillgodo! Du var […]

 • Historien om Stjärnfall

  Jesper Lindgren från Offerdal och hans kompis Jonas Eriksson från Hallen, båda  från gruppen Velvet Insane  hjälps åt att arrangera insamlingsgalan Stjärnfall. Jonas kom in som hjälp till Jesper 2013. […]

 • ”Totalskada” av Helena von Zweigbergk

  ”Det började som en liten eld i ett trapphus”. Den lilla elden utvecklade sig till diskoteksbranden i Göteborg för jämnt tjugo år sedan. Katastrofen i Helena von Zweigbergks roman ”Totalskada” […]

 • Snöröjning av gångbanan i Hallen

  Hallens vägförening genom Tina Klintevall jobbar vidare med trafiksäkerheten I Hallen. Mailet som kom till mig från Tina: På förekommen anledning ringde jag PEAB igår angående snöröjning av gångbanan genom […]

 • Hallens vägförening förklarar

  Hallens vägförening ansökte i april 2018, med hjälp av Åre Kommun hos Länsstyrelsen om hastighetsbegränsning till 30 km/tim runt skolan i Hallen samt 50 km/tim på övriga mindre vägar, som […]

 • HALLENS HÄLSOCENTRAL VACCINERA DIG

  Nu är det dags att vaccinera sig mot årets influensa. Kan med fördel göras på Hallens Hälsocentral enligt dessa tider. Vecka 45: Tisdag 6/11 kl. 13-16, samt onsdag 7/11 kl. […]

 • Vilken hastighet kommer att gälla utanför Hallens skola

  Hallens vägförening vill sätta upp egna skyltar med hastighetsbegränsning, enligt Svt:s lokala nyheter Jämtland den 4 november. Mer om detta kan du läsa på www.321an.se när vi  fått kontakt med […]

 • Den osannolika mördaren

  Du kan snart inte räkna dem alla, Sveriges rättsskandaler de senaste decennierna. Osmo Vallo (1995), Thomas Quick (början 2000-talet), Fallet Kevin (1998), Kai Linna (oskyldigt dömd 2005) och den största […]