Foto lyckasmedbakning .nu

Gott i sommar

Sommaren triggar redaktören att sticka emellan i 321ans nyhetsflöde med en läckerhet i vår tidiga vår-sommar! Rabarber!! Lite omväxling i vårt nyhetsflöde av gruvbrytning och bokrecensioner och övriga nyheter.

Rabarbern har kommit upp!! Den går det att göra allt möjligt gott av, kräm, smält rabarber med glass och paj. Receptet nedan är från årets ICA Buffé nr 5!

PORTIONER: ca 10 bitar

Pajdeg 400 g siktat dinkel- eller vetemjöl (400 g motsvarar ca 6 1/2 dl)

160 g mixat rörsocker alt florsocker (160 g motsvarar ca 2 1/2 dl)

1 tsk flingsalt, 240 g rumsvarmt smör, 4 äggulor (4 gulor motsvarar ca 80 g)

Mandelfyllning

1 msk finrivet citronskal, 2 tsk strö- eller rörsocker, 110 g mandelmjöl (110 g motsvarar ca 2 dl)

100 g mixat rörsocker alt florsocker (100 g motsvarar ca 1 1/2 dl), 100 g rumsvarmt smör

1 tsk malen kardemumma, 2 små ägg (2 små ägg motsvarar ca 100 g)

Kardemummasocker

2 msk strö- eller rörsocker

2 tsk grovmalen kardemumma

Rabarber- och mandelpaj
Gör så här:

Pajdeg: Lägg alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke. Tärna smöret och lägg det i bunken. Nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och knåda ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och täck med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 4 timmar.

Sätt ugnen på 200°C.

Kavla ut degen till en rundel som passar en pajform, ca 28 cm i diameter (för 10 bitar). Lägg degen över formen och tryck försiktigt ut den i formen längs kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv. Låt stå i kylen minst 1 timme.

Mandelfyllning: Mosa ihop citronskal och 2 tsk strösocker (för 10 bitar) med en gaffel. Mixa rörsocker till ett fint pulver i en matberedare. Vispa sedan ihop citronsockerblandningen med mandelmjöl, mixat rårörsocker eller florsocker, smör och kardemumma med en elvisp. Tillsätt äggen och vispa till en slät kräm.

Lägg krämen i en spritspåse och spritsa ut den i formen eller bred ut den.

Skär rabarbern i ca 4 cm långa stavar. Lägg rabarberstavarna i valfritt mönster ovanpå krämen (tryck inte ner dem!).

Kardemummasocker: Blanda socker och kardemumma och strö över pajen.

Grädda pajen i ugnen tills krämen har en gyllenbrun färg, 25–30 minuter. Ta ut och låt svalna före servering.
Den här rabarber- och mandelpajen har allt: syran från rabarbern, rostade toner av mandel,
 det intensiva djupet i kardemumman och så smaken av citronskal som skymtar i bakgrunden. Helt enkelt en perfekt paj för sommarens alla kaffestunder eller som efterrätt.

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Det dansades polskor på Glamusiken

    Det var inte bara spel i Hallen utan även dans! En av de skickligaste spelmännen i Jämtland, Anders Wedlund, spelade polskor på utedansbanan i Hallen under Glamusikfestivalen. Gertrud Nygren är […]

  • Tradition på Strömbacka kvarn och…

    …Anders Hedén med vänner I kärva tider, jag tänker på bränder och klimathot, är det viktigt att hålla på traditioner. Det vet Anders Hedén som för 21:a året i rad […]

  • Konsert och konst i Hackås

    Det var på det glada 70-talet då alternativrörelser frodades och många märkliga musikgrupper tilläts dyka upp på prestigefyllda scener. Jag tror det var på Konserthuset och gruppens namn var Archimedes […]

  • Hallens Glamusikfestival ”hett tema” för den 17:e i ordningen

    Kanske en av de varmaste och hjärtligaste festivaler som avhållits i länet är till ända. Under onsdagskvällen ordnade Sportklubben aktiviteter i tält och dansbana för de något yngre förmågorna. Fun […]

  • Annorlunda Hallgårdskväll med Fun Country

    Både annorlunda och rolig var denna Hallgårdskväll som traditionsenligt arrangeras dagen före invigningen  av Glamusikfestivalen. Nu berättar ledaren Eiwy i FUN COUNTRY om evenemanget och sin förening/red Nu har vi […]

  • Missad text i Hallen/Marby-krönikan

    Tyvärr har undertecknad, redigeraren av Hallen/Marbykrönikan, missat en text som egentligen skulle finnas på sidan 20 efter underrubriken KAPELLET. Här kan du se den missade bilden och texten. Jag beklagar […]

  • Marby hembygdsförening med museum

    Träffade sekreteraren i Marby hembygdsförening, Åsa Visén. Åsa brinner för gamla föremål, och sådana finns det mängder av i föreningens museum. -En dag när inte vi finns kvar är det […]

  • Idé efter fikat på Marby Gammalgård

    Många vet att det är Staffan Olofsson som driver sommarcafét på Marby Gammalgård, populärt och kanske särskilt en sommar som denna. Kom då att tänka på artikeln jag gjorde ifjol […]

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen