De flesta vill inte ha ett gigantiskt dagbrott som hotar vattentäkten Storsjön, jord- och skogsbruk och all turistverksamhet från Gräftåvallen tom Bydalen i Oviksfjällen.

EU Energy Corporation vill öppna gruva i Viken (Oviken)

Nu är det tydligen dags att börja skriva om detta igen sedan svt nyheter har berättat att Bergstaten har överlåtit CPMs gamla undersökningstillstånd, 12 stycken i Oviken, till ett kanadensiskt bolag vid namn EU Energy Corporation. Man påstår att man vill bryta vanadin. Bolaget spår en ökad efterfrågan på vanadin eftersom det används i laddningsbara batterier. 

Den gamla artikeln på www.321an.se nedan är sedan år 2015.  På 321ans hemsida finns det många gruvartiklar sedan år 2010. Sök på sidan urangruva!/red. 

”De folkliga protesterna har alltid varit stora mot uranbrytning och alla kommuner runt om Storsjön är enade om att vattentäkten som Storsjön utgör måste skyddas, de har tillsammans tagit avstånd från all uranbrytning i och omkring Storsjön”

Efter år av provborrningar går nu det kanadensiska bolaget Continental Precious Minerals (CPM) vidare med sina planer om en urangruva i Viken, Oviken. Fyndigheten i Viken har av CPM beskrivits som världens största. Länstidningen rapporterar idag att företaget lämnat in en ansökan via ett svenskt konsultbolag. Det är det Luleåbaserade företaget Geovista som ska hjälpa CPM att skaffa ett så kallat bearbetningskoncession, vilket krävs för att de ska få möjlighet att i större mängd ta upp och bearbeta mineraler.
– Vi är tidigt i processen och ingen ansökan har lämnats in ännu, säger Hans Lindberg på Geovista till Länstidningen.
Innan en ansökan kan göras krävs en hel del arbete i form av olika konsekvensbeskrivningar och sedan ska tillstånd sökas hos Bergsstaten.
Bergs Kommuns kommunalråd, Therese K Zetterman (S), har sin inställning klar när det gäller brytning och prospektering:
–Vi har ju vår ställning är klar. Vi kommer att säga nej. Vi säger nej till prospektering så det innebär att vi givetvis är emot brytning, säger hon i en kommentar till Länstidningen.
De folkliga protesterna har alltid varit stora mot uranbrytning och alla kommuner runt om Storsjön är enade om att vattentäkten som Storsjön utgör måste skyddas, de har tillsammans tagit avstånd från all uranbrytning i och omkring Storsjön.

Reportaget skrivet av före detta redaktören Björn Dahlfors

Skribent, fotograf och ansvarig utgivare
E-post: kenta@321an.se | Telefon: 073-1821388

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

4 kommentarer till EU Energy Corporation vill öppna gruva i Viken (Oviken)

 1. Jag frågade Sven och Christoffer Malm på Facebook om det verkligen kan vara sant som de säger, att de vill offra en hel bygd för några jobb i ett dagbrott. De har inte svarat, kanske är de aldrig inne på FB. Kanske hellre på 321an, där jag nu upprepar min fråga. Är det verkligen sant?

 2. ”Inget veto kan stoppa gruvplaner” säger kommunalrådet som nu grubblar över strategier. Nu är det vanadin som ska brytas. Det förefaller ändå otroligt att man kan separera vanadin från uran och Oviken och Storsjön blir hursomhelst totalförstört. Varför är det så tyst på den här sidan? Läge för krismöte nu.

 3. Efter en hel del studier har jag kunnat se att miljön vid Oviken är bra, det finns uran i vattnet men i sådan form att det inte hotar hälsan. Molybden finns i höga halter i klöver men den risk som detta utgör för boskap förhindras säkert av tillsats i kraftfoder av koppar. Men en brytning av vanadin där uranet lämnas i 100-tals mijoner ton finmalet avfall vore en katastrof. Utvinningen av metaller blir inte fullständig för andra metaller heller, 10-20 % blir kvar och vad som händer med dessa under åren efter de 35 årens brytning är långt ifrån klart. Talvivara i Finland är ett avskräckande exempel. Behåll den vackra miljön!!!

 4. Det finns inga studier av vad som händer i avfallet på sikt. Det sista förslaget var att deponera det i högar högt upp i terrängen.Det betyder att åtminstone uran och molybden kommer att lakas ut i stora mängder. Ett tidigare förslag var att lägga avfallet i ett myrmarksområde västerut. Då blir avfallet syrefattigt och uran kan stanna i större utsträckning i avfallet. I gengäld kommer detta att sätta fart på arseniken och detta kräver decenniers vattenbehandling.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Röda Korsets Kretskamp

  Ikväll har kretskampen gått av stapeln för detta år. Vi var elva stycken som svarade på 40 frågor om Röda Korset och allt möjligt mellan himmel och jord. Som vanligt […]

 • Krokas av Elin Olofsson recenseras av Britt Jakobsson

  Elin Olofsson överraskar mig nu. Dels med stil och innehåll i sin nya roman ”Krokas” och dels genom att ta plats i samhällsdebatten. Opinion live diskuterade det nya begreppet Powertanter […]

 • Välbesökt ”Bykontor” på Allhuset

  Tisdag den 17/10 kom avgiftshandläggare Emily Sundström och biståndshandläggare Frida Heldring för att besvara frågor om hemtjänst, boendestöd och matservice med mera. Både Emily och Frida arbetar mycket telefonledes. Den […]

 • Gamla Lanthandeln i Krokom – konst- och musikafton

  Tisdagen den 10 oktober kl 19.00 är det Konst- och musikafton med Eva & Rolf samt Johnny Wiktorsson. Fri entré. Café. Jag besökte igår Gamla Lanthandeln i Krokom, i första […]

 • PRO:s musikcafé på Mötesplats Oviken

  PRO Myssjö-Oviken stod för värd för musikcafé på Mötesplats Oviken i fredags 29 september. Ett fyrtiotal personer njöt av musik och hembakat bröd till eftermiddagskaffet.  Ovikens spelmanslag är ett spelglatt […]

 • Recension av Ekerwalds ” Om bildning-tiodagböckers vittnesbörd”

  Jag lyssnar på Filosofiska rummet i radion och hör plötsligt sociologerna Lars Dencik och Roland Paulsen säga att folkbildning kan vara den motkraft som krävs för att möta politikens impotens […]

 • Bykontorsträff på Allhuset angående fritidsaktiviteter

  Fritidschefen för Åre kommun Anette Lundin Grip svarar på frågor angående föreningar, anläggningar, ungdomsverksamhet och lovaktiviteter. Ta chansen att komma med Era frågor och synpunkter.  Anette finns på Allhuset  mellan […]

 • Omfattande konstutställning i Hackås

  På bygalleriet Hackås Maskin & Kultur öppnades idag, 30 september, en märklig och mycket omfattande utställning. Utanför pågick smide in real life (Jämtsmederna) och inne i huset exponerades så olika […]

Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA
Skogsförvaltning SCA