Leif Svedin (c). Arkivfoto: Björn Dahlfors

Svedin ersattes på grund av jäv

Leif Svedin som är ordinarie ledamot i barn- och utbildningsnämnden ersattes på torsdagens möte på grund av jäv i frågan om skolornas framtid i Åre Kommun.

Det var inte bara allmänheten som blev utestängda från barn- och utbildningsnämndens möte i torsdags, den ordinarie ledamoten i nämnden Leif Svedin (c) fick inte heller delta i torsdagens nämndförhandlingar rörande skolornas framtid i Åre Kommun på grund av jäv. Leif har fram till i januari i år varit vice ordförande i Månsåsens bygdegårdsförening, som hyr ut sina lokaler till kommunens förskoleverksamhet. Han har klivit av styrelsearbetet och fortsätter som medlem. Majoriteten ansåg att hans inblandning i styrelsen gjorde honom jävig och yrkade där med på att ersättare kallades, vilket nämnden beslutade efter votering.
Nämndens ordförande Anna-Karin Vernberg (m) hade tillsammans med övriga majoriteten gjorde den bedömningen efter att ha samtalat med flera rådgivare.
– Vi har pratat med våra revisorer och med SKL (Sveriges kommuner och landsting) och de går på vår linje att jäv föreligger eftersom att han sitter i styrelsen. Så vår bedömning inför mötet vara att han var jävig på grund av sin roll som vice ordförande, säger Vernberg.
Han säger själv att han har klivit av?
– Det var en information som vi fick på sittande möte, jag hade önskat att vi hade fått den tidigare, säger Anna-Karin Vernberg.
Leif Svedin har själv varit i kontakt med SKL och det besked han fått är att jävsfrågan skulle vara svårbedömd, han är dessutom besviken på att majoriteten som inte frågat honom personligen innan mötet.
– Det hade varit bättre att de hade ring mig, då hade jag kunna berättat hur det ligger till, nu ville de göra allt för att slippa ha mig med under förhandlingarna. De grundar sitt påstående på uppgifter de fått via bygdegårdsföreningens hemsida. Jag hade möjlighet att sitta kvar på mötet men valde att gå ut eftersom jag ändå inte kunde påverka situationen, säger Leif Svedin.
När vi pratar med Leif Svedin funderar han på att driva vidare frågan om huruvida han var jävig eller inte:
– På något sätt måste vi går vidare med det här, jag vet inte hur länge man är jävig efter att man klivit av en styrelse, gäller det en dag eller en månad, det kan ingen svara på – juristerna på SKL kunde inte svara mig när jag pratade med dem igår (läs onsdag). Så vi får se vad framtiden har att visa, men på något sätt ska vi styra upp det här och se till så att det inte blir jäv längre.
Hur känns det idag (torsdag kväll)?
– Det är inte så farligt, jag vet att majoriteten har jagat mig för jäv och det var väntat det som skedde. Men det kan nog ta några dygn innan vi rett ut det hela.

Gällande jäv så är det stora gråzoner, och när 321an pratade med en jurist på SKL så är de tydliga med att det är otydligt och ofta tolkningsbart, men att jäv alltid ska vägas mot hur avgörande det är för beslutet. Om en ledamot skulle kunna uppfattas som jävig men ändå medverkar vid ett beslut så kan beslutet endast överklagas eller hävas fram till att de vunnit laga kraft, en till två månader efter beslutet – det oavsett hur ofullkomligt beslutet kan uppfattas.
Eva-Lena Blom (c) som är andre vice ordförande i nämnden tycker att det var olyckligt att Leif Svedin inte fick vara med på mötet:
– Leif Svedin har länge suttit i barn- och utbildningsnämnden, han har en stor erfarenhet av just dessa frågor och vi, Centerparitet och Västjämtlands väl, tycker att det är synd att majoriteten inte ser vad han kan tillföra i debatten.
Anna-Karin Vernberg (m) håller inte med och ser inga problem med att Leif Svedin inte deltog i mötet och tycker att hans opartiskhet ska ifrågasättas:
– Han är inte opartisk i sina bedömningar, han företräder främst Hallenbygden.
Är det inte hans uppgift att företräda sina väljare?
– Nej, hans uppgift är att företräda hela kommunen, säger nämndens ordförande Anna-Karin Vernberg.
Leif Svedin är oförstående inför det och menar att det inte är något fel i att företräda sin bygd:
– Jag har ju svårt att hävda en massa saker kring Åre eftersom jag inte känner till den bygden så väl. Men min egen bygd känner jag till och jag är faktiskt vald av de som bor här, och då anser jag att jag ska företräda dem i första hand.

Fotnot
För att reda ut eventuella spekulationer kring undertecknads engagemang i Månsåsens bygdegårdsförening så vill jag redovisa att jag sitter som ledamot i styrelsen, jag kan absolut ses som partisk men mitt mål är att försöka vara objektiv och saklig. 321an har tyvärr inte tillräckligt många skribenter för att bevaka frågan på annat sätt.  

Tidigare reporter och fotograf.
E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

2 kommentarer till Svedin ersattes på grund av jäv

 1. Den som är helt opartisk räcker upp en hand!

 2. Detta är ingenting annat än maktfullkomlighet från majoritetens sida eller är det möjligen rädsla????

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se

 • Nyhet på Glamusiken vecka 30

  Uppbyggnaden till allt som behövs för vecka 30 pågår intensivt, och snart kommer det att se ut som på arkivbilden från 2015 över Hallgärdet när alla gäster har anlänt. Polska […]

 • Ingmar Bergman – både stor och liten

  En verkligt kulturell krönika exklusivt för 321an, signerad Britt Jakobsson Varsågoda, läs, begrunda och kommentera gärna/red Vem tänker du på om jag säger Gentleman? Det var Ingmar Bergman som fick […]

 • Ekumenisk samling under hemvändardagarna i Arvesund

  När min fru Elisabet hade, söndagen den 15/7, ett uppdrag att utföra som kyrkvärd följde jag med. Det var under den ekumeniska gudstjänsten i Arvesunds missionshus. ”Ekumenisk” betyder att flera […]

 • Samarbete och utbildning behövs när det krisar

  I en kris, så fungerar samarbetet! Brandkåren från flera stationer, hemvärnet, försvarsmakten, privata, företag, näringsidkare m.fl. ställer upp till 100 %. Branden i Pålgård började med ett åsknedslag lördagen den […]

 • Berättarafton i Låsböle

  Styrelsen i Lillsjöbygdens byalag funderade för en tid sedan över om det vore dags att ha någonting mer på programmet än bara styrelsemöten, årsmöte, valborgsfirande med majbrasa och surströmming i […]

 • Hallens brandkår hjälpte till i Mörsil/Järpen

  Efter kilometervis med spaltmeter, med all rätt, om den fasansfulla mängd med skogsbränder vi drabbats av, ska jag fatta mig kort om detta mer lokala. Träffade brandman Håkan Karlsson som […]

 • ”Gubbas hage” av Kerstin Ekman

  Kerstin Ekman tillhör oss på ett möjligen ologiskt men innerligt och speciellt sätt efter vad Valsjöbyn betytt för trilogin Vargskinnet. När hon i sin spränglärda essä ”Gubbas hage” om motsättningen […]

 • Konsert i Näs kyrka med Balsam

  Musikgruppen Balsam skapade en mjuk och trevlig stämning i Näs kyrka på lördagskvällen. Förutom multi-instrumentalisten Janne Hemmingsson består gruppen av Marianne Nilsson på fiol från Lockne, sångerskan heter Sandra Olsson […]

Länsstyrelsen
Länsstyrelsen
Länsstyrelsen