Foto: Sandra Lee Pettersson

Kolbullen – en fet historia

Kolbullen var kolarnas och skogshuggarnas mat. Idag äts den både på utflykter och som festivalmat. En fet historia med många anhängare.

Det är oklart om Jämtland har någon nationalrätt, men en solklar kandidat är kolbullen. Varje vinter orsakar den långa köer i Badhusparken i Östersund, då både barn och vuxna tålmodigt står i eldröken för att få köpa en kvarts, en halv eller en hel med lingonsylt. Även under sommaren står Jämtlands republikanska förening på Storsjöyrans område och steker kolbullar till hungriga festivaldeltagare. Kolbullen är en älskad klassiker året om.

Kolbullen upptäcktes först i Hälsingland men spreds snart till Jämtland. Där blev den daglig kost för skogshuggare och kolare under de långa perioderna ute i skogen utan tillgång till färska råvaror. Kolbullen stektes i stugorna, över den öppna eld som också utgjorde stugans enda värmekälla, ofta tre gånger om dagen, en energirik om än ensidig kost vilket skapade både vitaminbrist och tandlossning.

Då, som nu, blandas smeten av vatten, mjöl och salt i förväg. Gärna så mycket som ett dygn innan. En stekpanna hettas upp över elden och sen steker man först fläsket. Förr användes Amerikafläsk som var en typ av saltat fläsk som hade lång hållbarhet och därför var perfekt att ta med ut i skogen. Det torrsaltade och fasta fläsket kom från Amerika från början, därav namnet, men efter hand började man bereda det även här. Amerikafläsk går fortfarande att få tag på, men idag används ofta rökt och tärnat fläsk till kolbullarna. När fläsket är stekt slår man på smeten, som har blivit tjock och fin, och låter den bryna ordentligt i ister eller matolja.

Idag finns det nog både en och annan som rynkar på näsan åt denna tjocka kaka som i princip dryper av fett. Ändå överlever kolbullen genom LCHF-stormar och Atkins-dieter. För visst är det väl härligt, när man stått där i röken från elden och får sin kolbulle på en redan genomflottig servett. Det är salt, frasigt och fantastiskt gott.

Kolbullar

Smeten räcker till cirka 4 st kolbullar.

400 g amerikafläsk, rimmat fläsk eller bacon
6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Servera med lingonsylt.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Ingen bra idé med en vanadingruva i Oviken

    Redan i januari i år kom denna insändare till vår  webbtidning. Vad tycker du? Skriv ner det och skicka det till www.321an.se Kontakten är kenta@321an.se /redaktionen. När man skall ta […]

  • Insändare i diktform av Eva Atleström

    Insändare i diktform är inte vanligt i vår webbtidning. Men nu har den första anlänt! Vill du också påtala nåt som ligger dig varmt om hjärtat så skriv till oss! […]

  • Sommarlovspeng?!

    En uppmaning till föräldrar i Hallenbygden! Har fått in ett förslag på aktivitet. Det gäller för barn i åldrarna 6-15 år. Bidraget kan sökas till alla slags aktiviteter som riktar […]

  • Gott i sommar

    Sommaren triggar redaktören att sticka emellan i 321ans nyhetsflöde med en läckerhet i vår tidiga vår-sommar! Rabarber!! Lite omväxling i vårt nyhetsflöde av gruvbrytning och bokrecensioner och övriga nyheter. Rabarbern […]

  • Stoppa prospektering och brytning av alunskiffer

    Som centerpartist välkomnar jag riksdagens beslut att förbjuda brytning av uran i Sverige. Det känns extra bra eftersom det var på stämman i Åre 2011 som  Centerpartiet beslutade att en […]

  • Hackås Bildskola fyllde 20

    Vi som bor i byar behöver något att känna stolthet för och i Hackås har vi vårt blomstrande kulturliv, teaterverkstad, sångkör och bildskola, orkresterat av kulturföreningen Röda Ladan. I år […]

  • Rättsliga skillnader mellan att vara sambo eller gift

    Svaren finner vi i sambolagen, ärvdabalken och äktenskapsbalken. De stora och viktiga skillnaderna handlar om arv och bodelning, något som är viktigt att ha koll på. Vad händer om vi […]

  • Vill du bli Guld- Silver- eller Brons-sponsor

    Vill du stärka ditt varumärke på den lokala marknaden och samtidigt göra nytta för bygden? Nu erbjuder vi dig som företag eller organisation möjlighet att sponsra 321an.se. 321an.se är uppskattad […]