Foto: Sandra Lee Pettersson

Kolbullen – en fet historia

Kolbullen var kolarnas och skogshuggarnas mat. Idag äts den både på utflykter och som festivalmat. En fet historia med många anhängare.

Det är oklart om Jämtland har någon nationalrätt, men en solklar kandidat är kolbullen. Varje vinter orsakar den långa köer i Badhusparken i Östersund, då både barn och vuxna tålmodigt står i eldröken för att få köpa en kvarts, en halv eller en hel med lingonsylt. Även under sommaren står Jämtlands republikanska förening på Storsjöyrans område och steker kolbullar till hungriga festivaldeltagare. Kolbullen är en älskad klassiker året om.

Kolbullen upptäcktes först i Hälsingland men spreds snart till Jämtland. Där blev den daglig kost för skogshuggare och kolare under de långa perioderna ute i skogen utan tillgång till färska råvaror. Kolbullen stektes i stugorna, över den öppna eld som också utgjorde stugans enda värmekälla, ofta tre gånger om dagen, en energirik om än ensidig kost vilket skapade både vitaminbrist och tandlossning.

Då, som nu, blandas smeten av vatten, mjöl och salt i förväg. Gärna så mycket som ett dygn innan. En stekpanna hettas upp över elden och sen steker man först fläsket. Förr användes Amerikafläsk som var en typ av saltat fläsk som hade lång hållbarhet och därför var perfekt att ta med ut i skogen. Det torrsaltade och fasta fläsket kom från Amerika från början, därav namnet, men efter hand började man bereda det även här. Amerikafläsk går fortfarande att få tag på, men idag används ofta rökt och tärnat fläsk till kolbullarna. När fläsket är stekt slår man på smeten, som har blivit tjock och fin, och låter den bryna ordentligt i ister eller matolja.

Idag finns det nog både en och annan som rynkar på näsan åt denna tjocka kaka som i princip dryper av fett. Ändå överlever kolbullen genom LCHF-stormar och Atkins-dieter. För visst är det väl härligt, när man stått där i röken från elden och får sin kolbulle på en redan genomflottig servett. Det är salt, frasigt och fantastiskt gott.

Kolbullar

Smeten räcker till cirka 4 st kolbullar.

400 g amerikafläsk, rimmat fläsk eller bacon
6 dl vatten
4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Servera med lingonsylt.

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?




Senaste nyheterna på 321an.se

  • Julkonsert i Hallens kyrka

    Oviksfjellorna och Ovikens Manskör önskar alla välkomna till en Julkonsert i Hallens kyrka! Imorgon tisdagen den 11 december kl 19. Fri entré Kollekt Välkomna

  • Ovikens skoterklubb ger stöd till fjällräddningen

    Ovikens skoterklubb har beslutat att lägga till 50 kronor på medlemsavgiften och skänker den 50 – lappen till Fjällräddningen. -Undrar ni varför? Fjärräddningen är en organisation som i ur och […]

  • Absolut Jämtland – ”I väntan på sjulsmäss”

    Konserten ”I väntan på sjulsmäss” fick publiken i en fullsatt Storsjöteater lyssna på och glädjas åt onsdagen den 5 december. Storsjöteatern kan också sägas vara den bästa konsertlokalen i Östersund. […]

  • Tomten, Tävlingar och Godis

    I söndags den 1a advent var Allhuset, Ica Karl Ors, restaurang 321ans Kök, Allshoppen och Kyrkans Församlingshem redo att ta emot alla som ville fira advent.  Kort sagt, hela byn […]

  • Nordcirkus kommer till Hallgården…

      …och berättar en Midvintersaga för barn! Lämplig ålder är 3-5 år! Så kom till Hallgården lördagen den 8 december kl 14.30. Gratis entré! ”Om vinter och kyla, och om […]

  • Första Advent 2018

    Nu är vi här igen. Vi som jobbar åt Hbis! Många julskyltningar med Tomtebesök har vi varit med om! Tomten kommer till Allhuset och delar ut godispåsar till alla barn. […]

  • Ideellt arbete får Stenhammaren att blomstra

    Det var inte länge sedan som Mattmars bygdegård Stenhammaren levde under konkurshot. Men vi kan väl inte låta detta ske, tänkte Kerstin Eriksson. Det var 2010 under Mattmarveckan i juli. […]

  • Alexander visade hur sporten Bodybuilding går till

    Alexander Pålsmarker  hedrade och gladde Hsk Gym med sin närvaro på föreningens 20-årsjubileum. Alexander tävlar i Klassik Bodybuilding och visade upp lite hur det går till. Till Hallgården kom ca […]