Kungängsslilja

JANAS TRÄDGÅRDSHÖRNA del 2

Våren är på intåg och vi börjar upptäcka fler och fler vårtecken. Krokusar, tussilago, vintergäck… Har ni kanske redan sett några?

Våren är lökarnas tid. Det är de blommor som kommer först och skänker oss hopp om varmare tider. Ibland kommer dock besvikelse och irritation – rådjuren har varit framme och ätit upp våra så efterlängtade späda skott av lökar vi planterade i höstas. Vad skall man göra? Hur kan man skydda sina små lökplantor?

Vissa människor har en enkel lösning – bort med rådjuren. Sådana diskussioner brukade man ha varje år på Asperö, den lilla ön, där jag bodde tidigare. Vi hade 4 rådjur på ön, men det var många människor som ville att de skulle skjutas p.g.a. att de åt upp deras dyrt inhandlade tulpaner. Men det är väl inte rådjurens fel att de är förtjusta i tulpanskott. Det är vi som skall anpassa våra trädgårdar enligt naturens förutsättningar.

Det finns faktiskt en del lökväxter som rådjuren inte är intresserade av. De mest kända är påskliljor, men det finns andra. På hösten kan du hitta rådjurssäkra lökpaket från flera lökfirmor.

Tidigtblommande: narcisser, vårstjärna, blåstjärna och vintergäck
Medeltidigt blommande: narcisser, pärlhyacint, vårlilja
Senblommande lökar: flera sorters allium, t.ex. ”Purple Sensation” Vintergäck – en av de första samt kungsängslilja.
Men tulpaner då? Skall vi ge upp dem?

Nej! Men vi får helt enkelt skydda dem lite extra.

När jag bodde i södra Sverige brukade jag ofta besöka Göteborgs Botaniska Trädgård. Så här på våren brukade de ha vårvandringar som guidades av Botaniskas experter. De här vandringarna var oerhört lärorika. Men det var roligt att se att även de hade samma problem som vi – t.ex. det här med djur och lökskott. Ena året fick de en stor krokusplantering attackerad av harar – inte en enda krokus blev kvar.

Och hur skyddar de sina tulpanplanteringar? Mycket enkelt. Innan tulpanskotten börjar titta upp från jorden sätter de nät över planteringarna. Nätet tas bort först när skotten vuxit sig tillräckligt stora, d.v.s. innan blomningen. Blommande tulpaner intresserar inte rådjuren!
Och jag kan inte låta bli att lämna ett frötips – en ovanlig grönsak jag hittade hos Runåbergs fröer:
Bladamarant
HOPI RED DYE. Vacker, djupt burgunderfärgad salladsamarant. Njutes både som färgrika små blad och större i salladsblandningar.
Plantan, som är en prydnad i odlingen, växer till ca 150cm och ger långa, vinröda, hängande rävsvansblommor fyllda med små svarta, proteinrika frön med en smak av honung. Bladen är mycket näringsrika.

Tänk att ha den plantan i grönsaksodlingen. Vilken prydnad! Jag har redan en fröpåse hemma och tänkte testa.
Och till slut – datumet för trädgårdskvällen i Hallen är spikat – notera 3 juni i Era almanackor! Mer info kommer senare.
Vi ses! Jana

E-post: info@321an.se | Telefon: 0643-30 000

Gillade du denna artikeln?
Stöd gärna 321an.se genom att bli månadssponsor eller genom att Swisha valfri summa till 123 311 38 18.

Vad tycker du?
Senaste nyheterna på 321an.se